10 pentru un disc | Mihai Iordache

 

Mihai Iordache: Sunt saxofonist de jazz, compozitor şi producător muzical la Fiver House Records. Din această listă, cu două trei excepţii, aş fi putut schimba aproape tot. Singurul criteriu a fost ordinea în care mi-au venit în minte aceste cântece.

 

1. Herbie Nichols - 2300 Skidoo

(The Art Of Herbie Nichols, Blue Note)

În anii ’80 exista o emisiune de jazz la radio, sâmbăta. Ajungeam acasă de la liceu şi îl sunam pe prietenul meu Florin Dumitrescu ca să ascultăm împreună şi să înregistrăm de la radio pe casete. Eu am deschis aparatul mai târziu şi am crezut că e Thelonious Monk. Era însă Herbie Nichols, un pianist la fel de genial, dar prea puţin cunoscut. Cu Art Blakey la tobe şi Al McKibbon la bas.

 


2. Marius Popp - Echinox

(Nodul Gordian, Electrecord)

O temă frumoasă, cu flaut, un aranjament delicat. Un solo magic de clarinet al lui Alin Constanţiu.

 

3. Charlie Parker - Tiger Rag

(Live Performances, ESP-Disk)

Epifania mea. Momentul când m-am hotărât să cânt jazz. O înregistrare live de la un radio, din septembrie ’47. Nu e nici pe departe cea mai grozavă înregistrare a lui, dar am auzit acolo ceva ce nu auzisem niciodată.

 

4. Dirty Dozen Brass Band - Caravan

(My Feet Can’t Fail Me Now, Concord Jazz)

Descoperită la aceeaşi emisiune. Fanfară tradiţională din New Orleans, dedulcită la funk şi bebop.

 

5. John Coltrane - My Favorite Things

(My Favorite Things – Coltrane at Newport, Impulse!)

Melodia drăguţă cântată de Julie Andrews în Sunetul Muzicii, transformată în furtună psihedelică. 17 minute, Coltrane la saxofon sopran.

 

6. Weather Report - Birdland

(Heavy Weather, Columbia)

Hitul lor. Din generaţia mea, unii au ajuns la jazz prin Mahavishnu Orchestra, alţii prin Weather Report. Eram prea fraier ca să percep geniul lui Wayne Shorter, ale cărui albume le-am descoperit mult mai târziu.

 

7. Carla Bley - Ida Lupino

Cea mai simplă şi frumoasă melodie din lume. Oricare variantă cântată de ea sau de Paul Bley.

 

8. Monika Heidemann - Organs

(Bright, self-released)

„Am câţiva prieteni care trăiesc înăuntrul meu” – cel mai hazliu text de muzică jazz pe care l-am auzit vreodată. Am descoperit-o în 2005 pe CD Baby, am cumpărat discul în aceeaşi zi.

 

9. Lee Konitz - Hi Beck

(At Storyville, ESP-Disk)

Perfecţiune pură, dar altfel decât la Charlie Parker. Sunt fericit că am apucat să-l văd pe Lee Konitz la Bucureşti acum câţiva ani, este unul dintre eroii mei.

 

10. Thelonious Monk with Pee Wee Russell - Blue Monk

(Miles & Monk at Newport, Columbia)

Monk, geniul muzicii moderne, alături de Pee Wee Russell, un clarinetist tradiţional de stil Chicago fascinat de modernism şi cu mult umor. O întâlnire veselă între două lumi. De pe discul Miles & Monk at Newport, pe care Miles Davis şi Thelonious Monk nu cântă nici măcar o secundă împreună.

 

Articol preluat din revista SUNETE, ediția Primăvară 2018.