Îmi pare rău! Iartă-mă! Te iubesc! Mulțumesc!

HO'OPONOPONO! Sau terapia iertării. O practică a băștinașilor hawaieni. Una dintre multele practici care au invadat lumea modernă, cea care iartă pe Messenger. Sau care iubește pe WhatsApp și îți mulțumește din suflet pe Facebook. Sau invers, cine să le mai știe ordinea?
Îmi pare rău pentru că faptele mele au rănit, au distrus, au ars sau au inchis un gând. Îmi pare rău pentru că mâinile mele nu au mângâiat la timp, nu au scris poveștile despre curajul de a rămâne, nu au hrănit gurile flămânde de cunoaștere. Îmi pare rău că vorbele mele n-au adus mierea, ci veninul, că gândurile mele nu au mutat munții pentru nimeni, pentru că pașii mei nu au fost mereu către înainte. Îmi pare rău că nu am căutat mai des să zâmbesc în loc să mă încrunt, că am alergat prea repede, uitând să mă bucur de soarele verii. Sau al iernii. Imi pare rău că nu am scris mai mult, că nu am lenevit mai des, că nu m-am jucat mai zgomotos. Dar, mă iert! Mă iert pentru că am plecat urechea la prostiile din jur, pentru că m-am pedepsit aspru de fiecare dată când alții au aruncat cu noroi. Și multumesc. Pentru că sunt. Pentru că ești. Pentru că am. Pentru că fac. Pentru că simt. Pentru că vad. Pentru că primesc. Mulțumesc exact așa cum iubesc. Nu e nevoie de zgomote sau de dovezi. E frumos în liniște și-n tăcerea plină de sens. Și când spunem și celuilalt: Îmi pare rău! Iartă-mă! Te iubesc! Mulțumesc! este sărbătoare. Pentru că egoul a fost supus. Ca la dresaj.
,,În Ho’oponopono, ȘTERGEM. Ho’oponopono este tasta “Delete” (șterge) a calculatorului tău. Dacă apare ceva care nu îți place sau nu îți convine pe monitorul calculatorului tău, poți săvorbești cu monitorul cât vrei tu de mult, acesta nu va face nimic altceva decât “să se uite înapoi la tine”. Dar tu, ai puterea să apeși tasta “Delete”. Ho’oponopono este despre a te detașa.  (www.hooponopono.ro)”