Balcanul | În vizite gastronomice la Shalom (XI)

Shalom,

Și de data aceasta am aflat cu mare surprindere că nu este doar un salut. Shalom este și un restaurant în Brașov, chiar sub misterioasele poale ale Tâmpei. Aflăm de pe site-ul lor că localul este deschis de aproape 40 de ani, „ca o componentă fundamentală a Comunității Evreilor din Brașov, un restaurant Cașer, care oferă tuturor doritorilor produse de bucătărie evreiești, cu gusturi și arome de o mare varietatez rafinate de-a lungul a 4000 de ani de istorie a poporului evreu, toate îmbogățite prin conviețuiri cu numeroase culturi, popoare, civilizații”.

Shalom este singurul restaurant cușer din România, cu certificat de Kașrut, mâncarea fiind cașer BSARI și pâinea PAT ISRAEL. Un aspect foarte interesant este că pâinea servită la masă este preparată în bucătaria localului, astfel fiind siguri de respectarea procedurii și obținerea unei pâini cușer.

Am comandat meniul zilei, disponibil de luni până vineri de la 12:00 la 16:00, acesta fiind și programul restaurantului.

Primul fel a fost o ciorbă de dovlecei deosebit de agreabilă și lejeră, care mi-a adus aminte de ciorbele de legume pe care mi le pregătea mamaia în copilărie într-un oraș la malul mării.

Felul principal a fost o porție de pilaf cu o pulpă de pui gătită la cuptor, de asemenea un preparat ca acasă din mai toate punctele de vedere.
În meniul zilei este inclus și desertul, la sfârșitul mesei primind un cornuleț și o felie de prăjitură la tavă – negresă.

Simpatica doamnă care ne-a servit mâncarea la masă ne-a informat ca vinerea se face pâinea challah, o pâine împletită care se mănâncă în zile speciale, de Sabbath ori alte sărbători importante.