Interviu | Vlad Manoloiu: De pe schiuri, la etapa mondială de rafting din Tibet

Anul acesta, Asociația Română de Rafting a participat la World Rafting Plateau Championship, la 3.700 metri deasupra nivelului mării, în Yushu, Qingha – Tibet. Evenimentul a avut loc în perioada 10-12 august, iar băieții s-au întors cu premiul Rafting Spirit Award – un premiu votat de către echipe. Noua Zeelandă, Rusia, Cehia, Australia, China, Chile, Nepal și Brazilia au făcut parte din cele 23 echipe concurente. Raftingul este un sport acvatic outdoor ce presupune coborârea pe râuri repezi de munte, cu bărci pneumatice în echipe de două sau mai multe persoane.


Vlad Manoloiu este unul dintre cei care a reprezentat România în concursul mondial. Când cu bicicleta în Postăvaru, când instructor de schi în Poiana Brașov, el a intrat fulminant în lumea raftingului în 2017, iar de atunci ghidează și se antrenează alături de colegii săi de la Echipa Mareș Outdoor Events. Mai mult, anul acesta a ieșit pe locul 2 la Campionatul Național de Rafting. Dacă unii dintre noi mai au lucruri de bifat în bucket list-ul lor, brașoveanul face din asta un stil de viață.


De ce rafting?
În decembrie 2016, în timp ce mă aflam la cursul de monitori de ski, am aflat de la Răzvan Moldovan, și el instructor de ski, că face rafting. Am zis „Wow, vreau si eu!”. Zis și făcut. Am început ca voluntar, cu o acțiune de ecologizare a râului Buzău, iar apoi în echipa de organizatori ai campionatului național de rafting. Priveam cu admirație de pe mal la concurenții din bărci, iar  anul acesta am ajuns să concurez și să dau tot ce am mai bun.


Cum a fost experiența asiatică din barca penumatică? Sunt sigură că ai o tolbă plină de povești!
A fost o experiență neașteptată. Pentru mine este prima dată când particip la o competiție de asemenea anvergură. Invitația din partea IRF am primit-o prin intermediul lui Mihai Mareș, omul care a susținut această echipă și care susține dezvoltarea raftingului în Romania. Nu am stat prea mult pe gânduri și astfel am ajuns să facem rafting pe platoul tibetan. La 3.700 de metri, în Yushu, sursa celor 3 mari fluvii ale Asiei, am concurat alături de echipe cu renume mondial. Să îi vedem la treabă pe cei mai buni a fost un plus de experiență pentru noi și ne face să ne dorim mai mult.


Aclimatizarea a reprezentat o problemă. La acea altitudine ai probleme și cu urcatul pe scări, dar noi am urcat pe munte, la 4.876 de metri. Partea bună este că în drumul nostru am întâlnit localnici care trăiesc în corturi. Ne-au primit înăuntru și ne-au servit cu ceai si iaurt de iac. Totodată, am avut ocazia să vizităm temple budiste și să colindăm pe străzile din Yushu. Aici atmosfera este foarte relaxantă, iar localnicii sunt mereu zâmbitori și amabili. A fost o onoare pentru noi să reprezentăm România și o surpriză enormă a fost atunci când am primit premiul pentru Rafting Spirit.


Există un sezon pentru rafting? Dacă da, care este cel mai bun?Ideal este să vii la rafting atunci când plouă sau când sunt inundații. Astfel ai parte de experiența cea mai intensă. Dacă ai echipamentul potrivit, se poate practica și iarna. Noi începem sezonul în aprilie și îl încheiem când vine zăpada.


Rafting pe Buzău, cea mai lungă tură din țară. Din ce orașe vin cei mai mulți pasionați?
Majoritatea vin din București și Brașov, dar sunt prezenți oameni din toata țara. Adesea chiar și din afara țării.


Care sunt condițiile de participare la un tur și ce include el?
Condiția este să îți dorești și să ai între 6 și 80 de ani. Tura noastra include echipamentul necesar, costum și papuci de neopren, veste și căști, plus un ghid autorizat de IRF care are grijă ca experiența ta să fie în primul rând sigură.


Care a fost cea mai interesantă experiență?
De departe, cea din Tibet.


Ce îți dorești de la acest sport?
De la acest sport pot să am tot ce îmi doresc. Raftingul mă împinge mereu să îmi depășesc limitele și mă face să îmi doresc să fiu mai bun. Sportul acvatic mă apropie de natură și de oameni, iar eu iubesc atât natura, cât și oamenii.


 Anna Antal,
Redactor Zile și Nopți