Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/09/2018
Arhiva Zile si Nopti

Petronela Rotar | Cu Cerbul mort și împăiat în geam

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Petronela Rotar | Cu Cerbul mort și împăiat în geam Share Petronela Rotar | Cu Cerbul mort și împăiat în geam


Și a fost ediția aniversară Cerbul de aur și alte căprioare, Mamaia 98, lacrimi și știți voi. Ceva mai urît, mai monstruos, mai distrugător pentru oraș nu am văzut de la ultima ediție, din 2009 parcă. 9 ani mai târziu, nu am învățat nimic. Centrul a fost și rămîne blocat și pentru localnici, și pentru turiști vreme de trei săptămîni, traficul la fel, Piața Sfatului a dispărut sub o scenă gigantoidă, capetele de afiș sunt fie de zilele comunelor, unde poți vedea gratis astfel de formații, fie artiști străini care au avut un șlagăr acum 10 ani și de care nu a mai auzit nimeni între timp, fie au fost mari cînd se năștea cerbul.

Iar blocajul ăsta, care durează de la începutul lui august și se va termina cînd vor reuși să strîngă scena și acareturile, afectează cel mai rău oamenii care au afaceri în zonă. Oameni cărora nu li s-a spus că zona va fi restricționată, care au hoteluri, restaurante, terase, magazine, semnificativ mai multe decît erau în 2009. Povesteau angajații de la KFC că după ora 6 businessul se închidea, nu mai venea nici măcar un singur client. Iar terasele de pe Republicii și Diaconu Coresi au fost închise cu garduri de jandarmi, de nu îți mai venea să intri măcar cînd le vedeai.

Imaginează-ți că ești un turist ceh, să spunem, venit pentru prima oară în Brașov și cazat la un hotel sau aparthotel din Piața Sfatului, că ai vrut să stai central, să te bucuri de centrul vechi. Și ai nimerit în perioada repetițiilor sau chiar a megafestivalului. Și nu te poți duce nici măcar să dormi fără să stai să aștepți zeci de minute să fii condus de un polițist, fiincă zona e închisă, nu poți vizita nimic, nu poți lua masa la o terasă nici ziua, nici seara, fără să îți urle muzica proastă în cap, nu te poți odihni. Cît de tare ți-ar plăcea Brașovul?

Unde mai pui că zgomotul ar fi putut face ca fațadele șubrede să se prăbușească, au și delimitat niște zone în acest sens: Brașovul e recunoscut pentru astfel de accidente. Ni se spune că ne promovează orașul, doar că cei care spun asta omit că orașul ăsta geme de turiști în toate sezoanele, că nu se uită nimeni din afară la Cerb, iar cetățenii români au auzit de Brașov, nu vor fi șocați privind transmisiile și descoperind că iată, în centrul țării există orașul ăsta complet necunoscut pe care TVR îl promovează. Sigur că există și oameni care au aplaudat revenirea Cerbului, tot așa cum l-ar aplauda probabil și pe Ceaușescu dacă ar apărea brusc.

Brașovenii care înțeleg ce înseamnă cultură și promovare și au văzut play-backurile ieftine, pardon, scumpe, bîlbele de pe scenă, stafiile unor așa zis artiști complet dispăruți din peisaj, da, pînă și Ricky Dandel a fost înviat, s-au arătat dezgustați de desfășurarea de forțe inutile pentru resuscitarea acestui animal mort și împăiat de mult, pe banii noștri. Practic, ce face TVR este să țină mortul în geam, nici măcar fardat să pară mai viu, ca să îi ia pensia babană.

Iar vestea cea mai proastă a venit în ultima zi, printre manifestațiile artistice care te aruncau în timp, la Cîntarea României: vor să-l facă și la anul, bre, că uite ce frumos a fost!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută