Recomandare carte | Mihail Vakulovski: „Micul prinț”

Părinții au multe bucurii de la copiii lor. Una dintre ele – relectura cărților copilăriei. Recomand tuturor (re)citirea volumului Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery (există și audiobook, lansat de Humanitas Multimedia, în lectura excepțională a actriței Oana Pellea, super traducere: Marieva Ionescu).

O carte (nu numai) pentru copii, de o frumusețe uimitoare, cum e și imaginea personajului principal – un mic prinț de pe-o planetă micuță, care se plimbă pe planete, în căutarea prieteniei. Pe pămînt se întîlnește cu un aviator căruia i se strică nava în Africa, naratorul poveștii. Se împrietenesc și micul prinț îi povestește despre planetele pe care le-a vizitat, despre oamenii pe care i-a întîlnit și obsesiile lor, despre cît de diferită e viziunea copiilor față de cea a oamenilor mari (ciudați rău – clar!), despre planeta sa cu trei vulcani și o floare. Istorii incredibil de frumoase și înțelepte, trecute prin ochii unui copil foarte bun și cu foarte multă imaginație.

Cartea e plină de faze utile și moralizatoare („Deșertul e frumos, a zis micul prinț, pentru că pe-ntinderea lui, undeva, adăpostește o fîntînă”), momente foarte frumoase și poetice („Auzi și tu? a zis micul prinț. Am trezit fîntîna, și-acum cîntă”).

„Micul prinț” e una din cărțile care n-ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă, o carte care chiar bucură copilul din noi, așa cum se spune – de cele mai multe ori clișeistic și nejustificat. Lectură plăcută și utilă!