Balkanik Festival: o lume întreagă s-a întâlnit la București pentru trei zile și trei nopți magice

După trei zile și trei nopți, ediția a opta a Balkanik Festival s-a încheiat la capătul unor momente unice în care publicul a cântat alături de artiștii preferați și a avut parte de experiențe deosebite în spațiul amenajat în fața Gării Regale Băneasa.

Artiști precum Yasmin Levy, Kroke, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Light in Babylon sau Manonera au adus magia muzicii din toate colțurile lumii la București. Început în ritm de fanfare, Balkanik Festival a avut parte anul acesta de momente unice și de întâlniri memorabile.

Ultima seară a prilejuit o asemenea întâlnire cu un artist sensibil și din ce în ce mai apropiat de România: Asaf Avidan și-a început la București turneul său european, iar acest fapt nu a scăpat nesubliniat de superstarul israelian. „Am decis că anul următor voi face o pauză. Îmi iau un an sabatic, în care să stau acasă și să încerc să mă regăsesc. Nici nu știți ce mult înseamnă acest moment! Este un moment incredibil, pentru că am venit direct de acasă, din vacanță, special pentru acest concert și am să mă întorc acasă”, a declarat Asaf Avidan pe scenă. Iar seara a continuat, cu mii de voci cântând în cor celebrul refren „One day baby, we’ll be old” și cu multe emoții, atât pe scenă, cât și în public. La final, Asaf Avidan le-a mulțumit „din adâncul sufletului” celor care l-au primit cu multă căldură.

Vocea tulburătoare a Yasminei Levy a răsunat de asemenea la Balkanik Festival, smulgând lacrimi de emoție mai multor spectatori. Interpreta de latino a fost și ea profund impresionată de energia pe care a simțit-o din partea publicului. La final, Yasmin Levy a mărturisit că și-ar dori să revină în România, inclusiv pentru a o vizita alături de familia sa.

Ca de obicei, Balkanik Festival a însemnat și de această dată un amestec de culturi, gusturi și arome, pe lângă târgul de meșteșugari și designeri de toate felurile publicul fiind răsfățat cu mâncăruri tradiționale sau exotice. Nopțile au fost petreceri cu muzică de fanfară sau de petrecere din anii ’90, pe marginea piscinei. La mega-recitalul susținut de Dan Ciotoi și Generic la Younivers Summer Club a venit chiar și celebrul Patrice, cel care susținuse un recital în aceeași seară la București!

Balkanik Festival a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de world music din Europa, apreciat internațional de reviste de specialitate precum Songlines sau Folker, primind EFFE Label - Remarkable Festival pentru al treilea an consecutiv. Special pentru a participa la festival au venit persoane din Australia, Statele Unite, Asia și din întreaga Europă iar de la an la an, numărul străinilor care călătoresc la București pentru a participa la Balkanik Festival este tot mai mare.