Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2018
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal gurmand: ”Aroma Alpilor” de Corina Gruber

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal gurmand: ”Aroma Alpilor” de Corina Gruber Share Jurnal gurmand: ”Aroma Alpilor” de Corina Gruber


Elveția e o țară unică în lume, nu doar în Europa. De la celebra neutralitate (nu a mai fost implicată într-un conflict militar din 1848), la diversitatea lingvistică (4 limbi naționale), de la federalizarea administrativă (26 de cantoane) la relieful preponderent alpin, Elveția e o altă lume. Relieful dur, sălbatic, dar inimaginabil de frumos e neegalat de nicio altă zonă europeană. Și același relief obligă modul de viață tradițional la o anume simplitate, păstrată obsesiv în zonele turistice, care atrag anual milioane de vizitatori.

Tradiția culinară elvețiană e și ea surprinzător de simplă și supusă unei triple influențe. Țara are 4 regiuni (franceză, germană, italiană și romanșă), delimitate de văi între munți. Zonele sunt tributare influențelor culinare din țările vecine. Gastronomia elvețiană tradițională înseamnă deci mezelurile germane, pizza italiană și brânzeturile franțuzești. Brânzeturile domină însă oferta, fiind prezente în majoritatea mâncărurilor preparate. Într-un restaurant tradițional din Appenzell, în cantonul cu același nume, am avut surpriza de a găsi un meniu cu un singur fel de carne de vită, toate celelalte feluri de mâncare având în compoziție brânza maturată. Pare a fi elementul nutrițional principal în tradiția culinară elvețiană. Ulterior, am aflat că Appenzell e un brand important în producția de brânză maturată, în zonă fiind fabricate nenumătate sortimente.

Brânzeturile elvețiene se încadrează în toate categoriile posibile: maturate, moi, din lapte de vacă, oaie sau capră, cu texturi tari sau fondante sau înnobilate de mucegaiuri. E ca și cum aici s-are reuni sute de ani de tradiție în fabricarea brânzei din 3 țări, procesul fiind ridicat la rang de artă.

Din amestecul acestor tipuri de brânză rezultă două produse specifice: raclette și fondue. Personal, prefer fondue, pentru că mi se pare mai elaborat și mai fin. E o combinație de mai multe feluri de brânză (nu la întâmplare, ci după reguli stricte de potrivire a gusturilor), vin alb, eventul schnapps și condimente. După ce brânza se topește, ea rămâne caldă în vase speciale și se consumă cu bucăți de pâine, legume sau fructe. Aroma e bogată, grea, iar textura e onctuoasă. E soul food suprem, mâncarea nopților de iarnă alpine.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută