Chestionar de #Brașov cu Robert Hajnal

„Sunt Robert Hajnal, ultramaratonist, și locuiesc în Brașov din 2012. Am terminat Academia Forțelor Terestre din Sibiu și cred că Brașovul este cel mai frumos oraș din România. În ultimii 5 ani am alergat aproape zilnic și am ajuns să câștig toate ultramaratoanele de la noi din țară la care am luat startul. În plus, acum 2 săptămâni, am reușit să mă clasez pe locul 2 din 2550 de participanți la cel mai popular ultramaraton din lume – Ultra Trail du Mont Blanc, o competiție de 171 de kilometri în Alpi. Scriu foarte des pe blog-ul roberthajnal.ro despre competițiile la care iau start-ul și dacă vrei să alergi mai bine ofer sfaturi pe trailrunningacademy.com”


Ce îți place cel mai mult la Brașov?
Iubesc faptul că e un oraș foarte apropiat de natură. Dacă stai în Șchei, în 2 minute ești deja pe potecile Tâmpei. E convenabil și ai totul la îndemână: dacă ai o bicicletă, poți să ajungi în 20 de minute dintr-un colț în altul al orașului fără prea mult efort. În plus, Brașovul este atât de aproape de cei mai importanți munți din Meridionali: Bucegi, Postăvaru, Ciucaș, Făgăraș. Dacă iubești natura, nu vei avea weekenduri în care să nu ai ce să faci.


Recomandă-ne 3 locuri pe care turiștii să le viziteze.
E simplu. Ei nu trebuie să rateze cei 3T: Un răsărit de pe Tâmpa, o Mustață la Tipografia și un apus de soare la Turnul Alb! Iar dacă au mai mult timp, le recomand să facă un traseu cu bicicleta de la pietrele lui Solomon până la Cabana Postăvaru, unde vor mânca cel mai bun salam de biscuiți.


Unde bei cea mai bună cafea?
Nu am băut cafea la toate localurile din Brașov, dar cel mai des îi vizitez pe cei de la Nola.


Unde mănânci cel mai bine și de ce?
Nu am un local preferat, dar aș putea să recomand fiecare local pentru felul de mâncare care mi-a plăcut cel mai mult. Merită să mănânci la Bistro de l’Arte chiftea cu zucchini, mărar și semințe de dovleac; cele mai bune coaste le găsești la Tratorrian Artisan Food; ciorbă de burtă și papanași la Roata Norocului, iar dacă vrei să îți stăpânești rapid foamea cu ceva îți recomand falafel-ul picant de la Sultan, de pe Republicii, sau burgeri la Passage.


La ce eveniment plănuiești să mergi anul acesta în Brașov?
Din păcate nu (prea) particip la evenimente din lipsă de timp, dar aștept o nouă ediție de Stand-Up Fest.


Care este locul preferat outdoor din Brașov?
Una dintre potecile mele preferate de pe Tâmpa pleacă din Poiana Stechil și coboară la Fântânița Dreptății, dar și Pietrele lui Solomon au farmecul lor.


De ce e fain să locuiești în Brașov?
Mi se pare că totul e concentrat pe sport outdoor și e foarte ușor să găsești o comunitate pentru pasiunea ta. Fie că faci bicicletă, alergare, parapantă sau că îți place să te uiți la filme, e foarte ușor să găsești pe cineva cu care să împărtășești aceeași pasiune.


Ce nu îți place la orașul nostru?
Zilele de vară sunt limitate, iar iarna traficul este dezastruos.


Care e cel mai recent loc frumos descoperit în oraș și ce vizitezi cel mai des?
Recent am fost la o alergare în zona Șchei și am fost impresionat de cât de abruptă este Strada Cibinului și cât de „nedescoperită” a rămas zona aceea, mai ales de către mine.


Care e ultima carte citită pe care ne-o recomanzi?
„Living with a SEAL” de Jesse Itzler. Autorul „angajează” un militar ce aparține forțelor speciale Navy Seal să îl pregătească mai bine fizic și psihic. E o carte amuzantă care arată diferența de mentalitate și pregătire între un civil și un militar profesionist, de elită.


În ce proiect te implici în perioada următoare, la ce să te susținem?
În perioada noiembrie-februarie voi susține, în premieră pentru România, un turneu național de workshopuri, denumit Școala Alergării, unde învăț oamenii să alerge mai bine, mai mult și mai eficient. În 10 noiembrie Brașovul va fi primul dintre cele 10 orașe prin care va trece turneul. Toate informațiile sunt disponibile pe TrailRunningAcademy.com, unde mai dezvolt în această perioadă și un program de coaching în alergare pentru cei interesați să se antreneze eficient și după un plan de antrenament personalizat.
Următoarea competiție la care voi lua startul, un ultramaraton de 120 de kilometri, se va desfășura în 20 octombrie în Capadoccia – Turcia.