Recomandare de carte | „Lincoln între vieţi”

Pornind de la un eveniment biografic din viaţa lui Lincoln, fost preşedinte al SUA, George Saunders creează o lume fabuloasă care se zbuciumă între copertele unui roman multi- premiat & tradus, „Lincoln între vieţi”.


Acţiunea cărţii are loc într-o singură noapte din 1862, cînd fiul de 11 ani al preşedintelui, Willie, este adus în cimitirul din Georgetown, după ce acesta dă o petrecere absurdă și monstruoasă, în plin război civil, cu un fiu grav bolnav în casă. Personajele care formează atmosfera sunt spiritele celor ca Willie, suflete încă în Purgatoriu + președintele Lincoln, care vine la fiul decedat și băgat „într-un mormînt de împrumut (….) ultimul din stînga, la capăt de tot”. Acestea sunt de toate rasele și din toate categoriile sociale, de la fiul președintelui la prostituate, cerșetori, soldați și servitori. De aici şi diversitatea limbajelor, şi bogăţia poveştilor şi întîmplărilor de viaţă, povestite de acestea ca-ntr-o foarte interesantă piesă de teatru.


În afara monologurilor şi dialogurilor personajelor dintre vieţi, mai putem urmări o selecţie bogată de citate din presa vremii, cărţi şi jurnale de amintiri, despre războiul civil din acea perioadă. Carte care a cucerit Man Booker Prize 2017, tradusă şi recomandată de Radu Paraschivescu, publicată în Raftul Denisei de la Humanitas Fiction.


Mihail Vakulovski 
scriitor, traducător din literatura rusă, 
fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea.net) 
şi al CenaKLUb-ului Tiuk