Interviu cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, despre evenimentul ”Sibiu 100. Centenarul României Mari”.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor: Trebuie să fim mândri de orașul nostru și pentru rolul pe care acesta l-a avut în realizarea Marii Uniri

 

Cum ați decis care să fie evenimentul istoric recreat?

Sibiul este un oraș al Unirii pentru că numele orașului, intelectualii și instituțiile sale se leagă strâns de înfăptuirea acestui act istoric, dar și de perioada care a urmat Marii Uniri, când la Sibiu a funcționat Consiliul Dirigent. Prin urmare, trebuia să marcăm printr-un eveniment de amploare Centenarul, unul public, la care sibienii să fie invitați să ia parte în număr cât mai mare. Intrarea generalului Berthelot în Piața Mare a Sibiului împreună cu o delegație a armatei franceze și primirea festivă a acestuia de către armata română condusă de generalul Moșoiu, de către sibieni și comunitățile din jurul orașului, a fost un astfel de moment, încărcat de emoție și foarte spectaculos. Am dorit să recreem acea atmosferă pentru sibienii de astăzi, dându-le o idee despre importanța acelor momente.

 

Care este mesajul acestui spectacol pentru sibieni și turiști?

Mesajul este că trebuie să fim mândri de orașul nostru și pentru rolul pe care acesta l-a avut în realizarea Marii Uniri, că trebuie să ne sărbătorim istoria, să îi cinstim pe cei care au făcut istorie și să ne comemorăm eroii care au creat România de astăzi, un stat democratic și independent.

 

Putem compara producția cu cea a unui spectacol de teatru? Cât de mult s-a lucrat la el și ce detalii s-a avut în vedere?

Evenimentul este mult mai amplu decât producția unui spectacol de teatru care implică actori profesioniști, care știu mișcarea și disciplina scenică.  Manifestarea din 6 octombrie nu se petrece în spațiul finit al scenei, ci se desfășoară în mai multe locații din centrul orașului. De asemenea, implică aproape 1000 de actori, atât cadeții Academiei Forțelor Terestre care sunt foarte disciplinați și obișnuiți cu mișcarea organizată în cadență, dar și reprezentanți ai comunităților care nu au experiență în astfel de spectacole. Prin urmare, efortul regizoral este unul uriaș și de aceea cred că echipa condusă de regizorul Radu Nica are o misiune grea pe care sunt sigură că o vor duce la capăt cu succes.

În ceea ce privește pregătirea paradei și a participanților la aceasta în acord și cât mai aproape posibil de adevărul istoric, pot să spun s-a lucrat foarte mult și serios pentru că suntem conștienți de importanța momentului și pentru că avem respect pentru istoria poporului nostru. Au fost studiate în detaliu uniformele vremii pentru reproducerea fidelă. S-au căutat în arhive ziarele vremii, fotografii și imagini video vechi pentru a reconstitui intrarea generalului Berthelot și parada cât mai corect. Spre exemplu, pentru imaginile video am corespondat cu arhivele naționale din Franța, iar pentru a stabili corespondența uniformelor cu gradele militare s-a  lucrat aplicat cu Academia Forțelor Terestre.

În spatele a ceea ce va vedea publicul în 6 octombrie se află multe ore de muncă. Sper ca sibienii să participe și să se bucure de un eveniment pregătit special pentru ei.

 

Interviu realizat de Ștefan Dobre