Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Documentarul „Pe cale”, povestea devenirii lui Tibi Ușeriu, singurul film românesc nominalizat la Prix Europa

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Documentarul „Pe cale”, povestea devenirii lui Tibi Ușeriu, singurul film românesc nominalizat la Prix Europa Share Documentarul „Pe cale”, povestea devenirii lui Tibi Ușeriu, singurul film românesc nominalizat la Prix Europa


Documentarul PE CALE/ povestea devenirii lui Tibi Ușeriu, în regia Anei Preda, este singurul film românesc nominalizat la festivalul Prix Europa – The European Broadcasting Festival de la Berlin.

Din 590 de producții înscrise de televiziuni precum (BBC, ZDF, YLE, ORF, France Télévisions etc.) au fost alese 25. În acest top Ana Preda a reușit să impună nu numai singurul film românesc, dar singurul film românesc (produs de TVR) din ultimii 18 ani.

Filmul va fi proiectat la Berlin și Postdam între 14 și 19 octombrie 2018, iar câștigătorul, la Gala la PRIX EUROPA în data de 19 octombrie 2018.

Mai mult, această nominalizare implică intrarea automată a documentarului PE CALE în altă preselecție internațională, cea a festivalului FIPADOC care va avea loc la Biarritz, în Franța, între 22 și 27 ianuarie 2019.

Despre PRIX EUROPA:

Festivalul Prix Europa a fos lansat de Parlamentul European împreună cu Comisia Europeană în anul 1987. Este unul dintre cele mai importante festivaluri paneuropene care militează pentru Europa şi diversitatea sa culturală. Festivalul Prix Europa este susţinut de o alianţă formată din 26 de organizaţii publice media europene printre care: EBU, BBC, France Télévisions, ORF, ZDF, TVP, Czech TV etc..

Despre documentar:

Documentarul “PE CALE/ despre voință și schimbare” vorbește despre resetarea lui Tibi Ușeriu, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania. Ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor.

Oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine.

Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (2016/2017/2018).

Filmul “PE CALE/ despre voință și schimbare” caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața. Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzând la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit.

Documentarul „Pe cale”, povestea devenirii lui Tibi Ușeriu, singurul film românesc nominalizat la Prix Europa

Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția/involuția noastră, în funcție alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, TĂȘU e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecutul cât și prezentul.

Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică.

Echipa TVR

regizor Ana Preda

ilustrație și animație: Ioana Florea Nuț

voice over: Andras Istvan Demeter

imagine: Cristian Glodeală, Bogdan Drăghici

sunet: Radu Paraschivescu

editare: Ana Preda, Dragoș Smărăndescu

grafică: Bogdan Drăghici

ilustrație muzicală: Camelia Vasile

PPS: Mihnea Ciulei

producător: Ioana Mureșan

autori filme TĂȘU: Andrei Dăscălescu, Mircea Gherase, Mani Gutău, David Eșanu

Despre Ana Preda:

Documentarul „Pe cale”, povestea devenirii lui Tibi Ușeriu, singurul film românesc nominalizat la Prix Europa

Ana Preda lucrează în producția de televiziune de aproape 25 de ani, cei mai mulți dintre aceștia ca producător. Dacă la început a fost ancorată în realitatea știrilor, fiind producător de jurnal și de matinal la PROTV, acum este foarte dedicată documentarului și lucrează la Casa de Producție TVR. Pentru Televiziunea Publică a realizat nu doar programe de traveling cultural (serie CAP COMPAS în Rusia și Olanda) ci și documentare: ”Filipovenii și cazacii lui Nekrasov- scurtă istorie a rușilor- lipoveni din România”, ”Drumul lung spre cimitirul vesel”, ”Români în Rusia”, ”Pe cale- un film despre voință și schimbare”. În viitorul apropiat vrea să facă documentare care să “zdruncine”, să provoace emoții, dar și furtuni în gândirea privitorului. Pentru asta a făcut un nou pas spre lumea marelui ecran și a intrat într-un program de master de film documentar la UNATC.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută