Astăzi începe cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș Tes Fest

Teatrul Evreiesc de Stat (TES) deschide astăzi cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST, cu ocazia aniversării de 70 ani a Teatrului Evreiesc de Stat, sub această titulatură, și a 142 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

În „avanpremiera” festivalului - concertul celor de la LE PETIT MISH-MASH (Franța), este programat de la ora 17.00, în Piața Universității (la Vioara Spartă). Tot acolo va avea loc și vernisajul expoziției TES 70, ce va cuprinde o serie de imagini din spectacolele aflate în repertoriul Teatrului Evreiesc de Stat, de-a lungul celor 70 de ani de existență.

Deschiderea oficială a TES FEST este programată la ora 18.30, la sediul TES, urmată de spectacolul MARIENBAD de Shalom Alehem, în regia lui Andrei Munteanu, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat.

A doua zi a festivalului (8 octombrie) debutează, de la ora 11.00, cu workshop-ul IDENTITATEA CULTURALĂ PRIN DANS, realizat de către Steve Weintraub (SUA), urmat de un nou concert LE PETIT MISH-MASH, de la ora 18.00, în fața teatrului. Seara va începe, de la ora 19.00, cu spectacolul CÂNTECELE BIBLICE de Ițic Manger, în regia lui Andrei Munteanu, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat „Ester Rachel Kamińska și Ida Kamińska”, din Polonia. Spectacolul va avea loc la Sinagoga Mare (str. Adamache, nr. 11). Încheiem a doua zi de TES FEST cu un concert extraordinar al celebrei trupe americane THE KLEZMATICS, eveniment programat de la ora 21.00, la sediul TES.

Miercuri (9 octombrie) celebrăm Ziua Națională a Comemorării Victimelor Holocaustului. În cadrul TES FEST am programat o serie de evenimente dedicate acestei zile: de la ora 11.00, spectacolul-confesiune AMINTIRI PENTRU VIITOR - cu Rodica Mandache și Yoel Rippel; de la ora 17.00 revenim în Piața Universității, pentru un concert de muzică klezmer cu orchestra Teatrului Evreiesc de Stat și Bucharest Klezmer Band, un flash-mob cu Steve Weintraub și un moment de dans, cu ansamblul Hora Bucharest. La sediul TES, de la ora 18.00, este programat concertul celor de la LE PETIT MISH-MASH urmat, de la ora 18.30, de o prezentare realizată de Marcel Drăghici, despre TES - OBIECTIV TURISTIC. Primul spectacol al serii aparține trupei Asya Zlatina and Dancers, din SUABARRY: MAMELOSHN IN DANCE!, programat de la ora 19.00. Seara se va încheia, de la ora 21.00 cu o PREMIERĂ – spectacolul STEMPENIU, un one-man-show cu Rafael Goldwaser (Franța), acompaniat de TES ORCHESTRA.

Cea de-a patra zi de TES FEST (10 octombrie) debutează, de la ora 11.00, la sediul TES, cu proiecția filmului YIDDISH NOBEL PRIZE, în regia lui Isy Morgensztern, despre viața scriitorului de limbă idiș, Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel. De la ora 17.00, Liat Farris Twaina și Irina Barbu vor susține concertul CÂNTECUL VA CONTINUA, urmat de o nouă reprezentație a celor de la LE PETIT MISH-MASH și de o proiecție despre ISTORICUL CLĂDIRII TES - monument istoric. Seara va începe, de la ora 19.00, cu spectacolul DUMNEZEUL RĂZBUNĂRII de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hausvater,  succedat de concertul de muzică klezmer DE LA BASARABIA LA BUCOVINA. POEZIA IDIȘ ÎN CÂNTECE, susținut de Efim Chorny, Susan Ghergus și alți artiști din Europa.

Ziua de joi (11 octombrie) va începe, de la ora 11.00, cu o întâlnire între scriitorii contemporani de limbă idiș – LITERATURA IDIȘ – PREZENT ȘI VIITOR, urmată de concertul LE PETIT MISH-MASH, de la ora 18.00. De la 18.30 am pregătit, la sediul teatrului, un moment comemorativ dedicat lui ISRAIL BERCOVICI, personalitate unică, spirit enciclopedic, remarcabil om de teatru ce a marcat istoria Teatrului Evreiesc de Stat din ultima jumătate de secol. Seara este dedicată lui Avi Hoffman, actor și cântăreț american, ce va prezenta, de la ora 19.00, spectacolul REFLECȚIILE UNUI POET RĂTĂCIT, iar de la ora 21.00 concertul AARON KULA’S YIDDISHE TANGOS & AVI HOFFMAN. Ambele evenimente sunt programate la sediul TES.

Cea de-a șasea zi (12 octombrie) va debuta cu workshop-ul MUZICA TRADIȚIONALĂ ÎN DRAMATURGIA IDIȘ, programat de la ora 11.00 și realizat de artistul american Zisl Sleptovici. De la ora 18.00 vom avea un nou concert LE PETIT MISH-MASH. Seara se va încheia cu un eveniment special - PREMIERA spectacolului Teatrului Yiddishpiel, din Israel – HERZL de Ana Sandor, în regia lui Dori Angle.

Penultima zi a festivalului (13 octombrie) se va deschide, de la ora 11.00, cu o întâlnire între actorii Teatrului Evreiesc de Stat și rezidenții Centrului pentru Persoane Vârstnice ”Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”. Evenimentul va avea loc la centrul de bătrâni. De la ora 17.00, am pregătit un nou concert de muzică klezmer, la Piața Universității (Vioara Spartă), unde îi vom avea ca invitați pe cei de la HAKESHET KLEZMER ORADEA. Revenim la sediul TES pentru concertul LE PETIT MISH-MASH, de la ora 18.30, pentru ca, de la ora 19.00, să încheiem seara cu comedia spumoasă TEVIE SERVIT CRUD, CU GARNITURĂ EVREIASCĂ, o producție americană, construită pe baza textelor lui Șalom Alehem și a celebrului personaj Tevie.

Închidem cea de-a treia ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU IDIȘ – TES FEST (14 octombrie) cu trei evenimente: de la ora 18.00, concertul celor de la LE PETIT MISH-MASH, urmat, de la ora 19.00, de PREMIERA - TRIBUNALUL TATĂLUI MEU de Duvid Likht, după Isaac Bashevis Singer, în regia lui Motl Didner. Spectacolul este o co-producție a Teatrului Evreiesc de Stat, din România, și Teatrul Folsbiene, din SUA. Tragem cortina peste a treia ediție a festivalului, de la ora 21.00, cu concertul CÂNTAȚI ÎN IDIȘ!, susținut de actorii trupei noastre, acompaniați de orchestra TES.

Festivalul Internațional de Teatru Idiș - TES FEST este un eveniment organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Evreiesc de Stat.

Finanțatori: Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutul Cultural Român și Uniunea Teatrală din România

Parteneri: Federația Comunităților Evreiești din România, Societatea Română de Televiziune, Muzeul Național de Artă al României, Societatea de Transport București

Susținători: Centrul Comunitar Evreiesc, Sindicatul Studenților din Cibernetică, Realitatea Evreiască, Radio Shalom România

Biletele pentru toate evenimentele prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Idiș - TES FEST pot fi achiziționate exclusiv din rețeaua mySTAGE atât online, cât și de la casa de bilete a teatrului (str. Iuliu Barasch, nr. 15).

Mai multe informații despre Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST puteți afla de pe:

- site-ul oficial al festivalului www.tesfest.ro

- site-ul oficial TES www.teatrul-evreiesc.ro

- pagina de Facebook TES FEST https://www.facebook.com/tesfest.ro