Chef a la Cluj | Claudiu Câmpan

Blend e unul din cele mai faine localuri din oraș, unde iubitorii de bere din Cluj își pot găsi, în sfârșit, un refugiu. Barul de pe Piezișă prezintă peste 70 de sortimente de bere și organizează des o grămadă de degustări de beri artizanale, multe realizate de producători locali.

Dar berea merge și cu ceva de mâncat, așa că Blend oferă un meniu consistent pentru oaspeți. Un meniu inspirat din bucătăria americană și conceput chiar de Claudiu Câmpan, chef Blend (și MasterChef, apropo, deci îl puteți vedea în acțiune dacă veți căuta clipurile pe net), cu care povestim acum la Chef a la Cluj. Lectură plăcută!

  1. E mișto să fii bucătar în Cluj?

E mișto să fii bucătar oriunde dacă ești pasionat de bucătărie. Clujul a evoluat în domeniul gastronomiei în diverse direcții multiculturale aș putea spune, iar odată cu el poți să evoluezi și tu ca bucătar. Ăsta ar fi un bonus pe care ți-l oferă orașul.

 

  1. Care e relația clujenilor cu mâncatul în oraș?  

Clientului clujean îi place să meargă la sigur. Mănâncă, în general, preparate pe care le cunoaște ca denumire și gust. Încercăm, însă, prin diverse evenimente culinare să îl scoatem din tipare, provocându-l să încerce ceva nou.

 

  1. Cum ai conceput meniul la Blend?

Meniul de la Blend a reprezentat pentru mine o provocare. A fost primul local unde am făcut un meniu american. Asta a presupus mult studiu și cultivare a gustului. Am testat câteva localuri cu acest specific din țară și alte câteva din Europa.

 

  1. E greu să găsești preparate care să meargă bine cu berea?

Simplu nu e, mai ales că la Blend sunt peste 70 de tipuri de bere artizanală, însă, în linii mari, asocierea bere-mâncare funcționează cam așa:

- Light lagers - mâncare picantă, burgeri, salate

- India pale ale - steak, Bbq, bagels

- Dark lagers - pizza, fajitas, burgeri, tocănițe  

- Porters - fructe de mare, carne de vânat

Iar dacă vrei să combini o bere cu un desert, acela ar trebui să fie cu ciocolată sau cafea.

 

  1. Mulți au impresia că mâncarea americană nu-i cea mai sănătoasă opțiune. Tu ce părere ai?

Asta cu mâncarea sănătoasă sau nesănătoasă e relativă. Nu văd de ce ar fi mai sănătoasă mâncarea germană, ungurească sau românească față de cea americană. Desigur, nu e o mâncare dietetică, dar dacă o gătești responsabil, poate fi un produs corect din punct de vedere nutrițional și foarte prietenos cu papilele.

Alin, brutarul nostru, se trezește zilnic la 6 dimineața să coacă bagels, chifle, focaccia, inclusiv un brownie gluten free.

Carnea pentru burgeri o aduce un mic producător local care pășește încet, dar sigur, spre piața cărnii măturate Angus.

Verdețurile sunt majoritatea produse în sere din împrejurimi iar sosurile sunt homemade, chiar dacă pentru unele folosim baze verificate în scopul siguranței alimentare.

 

  1. Cum s-ar descrie mâncarea de la Blend?

Încercăm să facem dreptate ingredientelor (vorba unui chef drag mie), dorim să oferim clientului o mâncare corectă calitate-preț, adaptată la cerințelor zilelor noastre.

 

  1. Ce condiment ar trebui folosit mai des și de ce?

Fără doar și poate micul, dar puternicul peperoncino sau chili. Are nenumărate beneficii asupra organismului și, în comparație cu ardeiul iute, este mult mai ușor digerabil.

 

8. Cum reacționezi când un client e nemulțumit și trimite mâncarea înapoi în bucătărie?

Deși se întâmplă foarte rar, e inevitabil. Gusturile clienților nu coincid în totalitate, deși încercăm să-i mulțumim pe toți. Dacă s-a produs o greșeală a noastră, refacem preparatul sau oferim altul. Dacă clientul se așteptă să primească un altfel de produs față de ce a comandat, îl sfătuim ce să încerce data viitoare, cu siguranță avem în meniu și un produs pe gustul lui.

 

  1. Dacă ar fi să faci un nou preparat reprezentativ pentru oraș, cum ar suna?

Probabil aș reinventa varza a la Cluj.

 

  1. 3 motive pentru care cineva ar trebui să treacă pe la Blend?

- Multă bere artizanală  

- Printre cei mai buni burgeri din Cluj (asta o spun recenziile)

- O locație nouă, homie, cu un vibe pozitiv

 

  1. Un mesaj pentru cititori:

În momentul în care citiți aceste rânduri așteptați ceva, undeva, sau sunteți într-o pauză. Puteți face asta la Blend, înconjurați de oameni faini, muzică bună, bere și preparate culinare pe măsura. V-am țucat și vă aștept să ne treceți pragul!