Interviu | Nick de la Luna Amară

Luna Amară își lansează cel de-al șaselea album de studio numit „Nord” și pornesc într-un turneu de promovare în mai multe orașe ale țării. Concertele din turneu se vor extinde până în 2019, așa că fanii au destule șanse să asculte live noile piese, dar și cele devenite deja „clasice” în repertoriul lor.

Luna Amară e una dintre cele mai îndrăgite formații de muzică rock de pe la noi, originară din Cluj-Napoca. Sunt prezenți cam pe la cele mai tari festivaluri de prin țară (și la unele din străinătate), deși trebuie să recunoaștem că cele mai dragi ne sunt amintirile când urcau pe scena FânFest de la Roșia Montană. Atunci, poate că mai mult decât în alte concerte, vedeam adevărata Luna Amară, trupă care nu cântă doar pentru ei sau pentru public. Cântă pentru ceva, pentru schimbare.

Dar să revenim la prezent. La Cluj, lansarea albumului Nord se va face în Flying Circus, moment care marchează și startul turneului național. Găsiți mai multe informații despre datele turneului online, dar până atunci, vă invităm să citiți interviul realizat de Richard Constantinidi cu Nick de la Luna Amară.

RiCo: Ce înseamnă “Luna Amară” pentru tine?
Nick (Luna Amară): O călătorie care mi-a modelat cursul vieții intr-o atât de mare măsura încât a devenit parte a identității mele.

RiCo: Cum îți explici fenomenul activității neîntrerupte de 18 ani în cadrul formației Luna Amară?
Nick: Odată pornit pe acest drum, uneori greu de parcurs, se instalează o stare de fascinație, un sentiment puternic de apartenență și sens care devine combustibil pentru a face posibile căutarea, mirarea, bucuria de a transmite ceva al tău și apoi de a-l vedea rezonând în ceilalți.

RiCo: Cine a scris “Ploi negre” și cum explici firul roșu al culorilor sau non-culorilor care apar constant și neîntrerupt în repertoriul de piese ale albumelor: Roșu aprins, Gri dorian, Albastru, Pietre în alb, etc?
Nick: Ploi negre e scrisă de mine și orchestrată cu Luna Amară. De multe ori m-am surprins asociind starea unei piese cu o anumită culoare; sinestezia joacă un rol important în percepția mea asupra lumii, a universului imediat și de aici, ușurința de a face aceste asocieri.

RiCo: Nord. Cine a ales personajul de pe copertă și de ce?
Nick: Costin Chioreanu, artistul care a realizat întreg conceptul grafic al acestui album. El ar fi cel mai în măsura să vă răspundă, însă nu e greu de ghicit: albumul se numește “Nord”. Interpretările preferam să le lăsăm celor care ne ascultă muzica și vor descoperi acest nou disc.

RiCo: Ce aduce “Nord” nou în lirica Luna Amară?
Nick: E al doilea album cântat exclusiv în limba romană, după “Aproape”. Există teme recurente în lirica Lunii Amare, de la înstrăinarea și angoasa omului contemporan, la dezindividualizarea și ruperea relațiilor interumane autentice, lipsa valorilor și credințelor, falsul sentiment al libertății, fuga de libertate, fuga de sine sau, încercând o notă pozitivă, căutarea sinelui și încercarea de a trai veritabil, nu doar de a funcționa sau supraviețui.

RiCo: Care ar fi cea mai rebelă piesă din punct de vedere al mesajului social și în ce conjunctură a fost compusă muzica și versurile?
Nick: “Focuri”, într-o conjunctura pe care niciun român care nu e sedat nu are cum să nu o observe și să o trăiască pe propria piele.

RiCo: Este a doua colaborare cu Universal Music Romania; cât de importantă este colaborarea cu o casă de discuri din punctul vostru de vedere?
Nick: Universal au fost parteneri corecți și cu adevărat profesioniști încă de la prima colaborare. E vorba de un proces în care practica DIY nu a ieșit cu totul din schema. Întreg turneul e organizat de noi, incluzând partea de ticketing, înregistrarea și grafica albumului, merchandise-ul oficial și altele sunt făcute de noi, în special de Sorin, care a dus greul discuțiilor, uneori interminabile.