Cele mai faine castele din România

Încercam să vedem ce alte destinații vă mai putem recomanda. Ca să facem asta, ne-am gândit ce lucruri interesante ar fi de văzut pe la noi și imediat ne-am dat seama: castele și cetăți. Avem câteva construcții super faine pe la noi, cu istorii interesante și întortocheate. Așteaptă doar să fie descoperite.

Castelul Bran, județul Brașov


Hei, dacă tot suntem în luna octombrie și pe 31 avem Halloween-ul, de ce să nu mergi la castelul cel mai des asociat cu vampiri și chestii din astea? Castelul-cetate se află la 30 de km de Brașov și a fost ridicat acum mai bine de 600 de ani de către sașii din Scaunul Brașovului, cu mâinile și resursele proprii. Trebuie să vezi cum arată un castel construit într-o stâncă.

Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași


Castelul Sturdza îți arată cum trăiau unii prin anii 1900 - cei mai avuți, ca să fim sinceri. A fost construit de familia Sturdza, una dintre cele mai bogate de atunci. Castelul e decorat după modele occidentale de atunci, în special cele franțuzești, dar reinterpretate după gustul unei familii moldovenești. Castelul ascunde multe povești mișto despre această lume.

Castelul Bethlen Haller, Cetatea de Baltă, Alba


Ai aici o posibilitate de excursie 2 în 1: vizitarea unui castel și cel puțin o degustare de vin. Castelul Bethlen Haller aparține în acest moment unui brand de vin de care sigur ai auzit. Se numește Jidvei. E o construcție medievală, ridită prin secolul 16 și pierdută la un moment dat în urma unui joc de cărți. E ok, a fost recuperată mai apoi.

Cetatea Făgărașului, Făgăraș, Brașov


Construcția cetății a început în 1310 pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea. Scopul construirii cetății era apărarea sud-estului Transilvaniei de tătari și otomani, așa că te poți aștepta la un interior al cetății destul de impozant. În prezent, cetatea adăpostește Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, precum și Biblioteca Municipală.

Castelul Cantacuzino, Bușteni, județul Prahova


Fun fact: clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Pereții au fost vopsiți uniform, dar după retrocedare, a început un proces de restaurare a picturilor originale. Ea adăpostește astăzi un muzeu care merită musai vizitat și nu doar ca să vezi cât de înstărită era familia Cantacuzino.

Castelul Kendeffy, Hunedoara


Castelul Kendeffy este în localitatea Sântămăria Orlea, Hunedoara. A fost construit de familia Kendeffy în 1782, niște nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședinţă în Țara Hațegului (despre care v-am spus și cu altă ocazie că e faină și de vizitat). Clădirea a fost naționalizată în 1946 de comuniști, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel.