Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

REDESCHIDEREA MARELUI PROIECT NAȚIONAL: FILMUL EXPERIMENTUL PITEȘTI

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii REDESCHIDEREA MARELUI PROIECT NAȚIONAL: FILMUL EXPERIMENTUL PITEȘTI Share REDESCHIDEREA MARELUI PROIECT NAȚIONAL: FILMUL EXPERIMENTUL PITEȘTI


Se redeschide marele proiect național- producția filmului Experimentul Pitești, al regizoarei Victoria Baltag, un film 100% independent, aflat în stagnare timp de mai multe luni. În urma interesul masiv pe care comunitatea l-a avut în privința filmului, anunțăm cu bucurie faptul că demarăm ultima campanie de strângere de fonduri necesare pentru post-producție, o ultimă etapă obligatorie pentru ca filmul să iasă pe marele ecran într-o variantă calitativ- superioară. Dorim pe această cale să facem cunoscută platforma ”Bursa binelui”, cea care susține proiectul și publicarea lui, pentru a veni în întâmpinarea celor interesați să contribuie cu o donație, direct pe site, apăsând butonul Donează.

REDESCHIDEREA MARELUI PROIECT NAȚIONAL: FILMUL EXPERIMENTUL PITEȘTI

Link-ul de acces către proiect este acesta:

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-Pitesti-Film  .

În acest moment 80% din film este realizat, iar banii necesari de acum înainte, mai exact 50.000 de euro vor completa necesarul pentru ca toate detaliile de final să facă filmul gata de a fi prezentat publicului larg. Matematic vorbind, dacă fiecare persoană care a oferit Like paginii oficiale a filmului donează câte 22 de lei, strângem suma în cel mai scurt timp. Din acești bani se vor plăti modest onorariile actorilor, cele 2 etape de post-producție dar și taxele de înscriere la festivaluri europene și nu numai, precum și organizarea prelansării în fiecare oraș din țară, și alte surprize pregătite publicului din fiecare oraș din țară.

Echipa tânără și plină de entuziasm a depus un real efort în realizarea lung-metrajului, muncind cu dragoste și inima deschisă, benevol. În marea familie a filmului se află până în prezent mai mult de 600 de oameni, specialiști, care au contribuit. Donațiile vor fi colectate de către Asociația Connections, iar fondurile vor fi apoi direcționate către companiile de post-producție aferente fiecărui pas necesar realizării etapelor de final. Asociația Connections este o organizație cu peste 400 de evenimente active, implicată în activități culturale, științifice și educaționale încă din 2012.

REDESCHIDEREA MARELUI PROIECT NAȚIONAL: FILMUL EXPERIMENTUL PITEȘTI

Despre filmul Experimentul Pitești:

Totul a început în urmă cu 6 ani, când regizoarea Victoria Baltag, impresionată și emoționată de Fenomenul Pitești, a decis să pornească pe drumul regizării unui film, care să etaleze ororile comunismului, dar și a actelor de tortură din perioada 1948-1954. Cu o documentare amănunțită în arhive, în 2015 a făcut publică dorința realizării filmului, și treptat, s-au adunat oameni care au crezut și cred în continuare în acest proiect. Cu perseverență a venit și sprijinul, iar la 6 ani după încercări, momente grele și o problemă în a accesa fondurile necesare, a venit timpul reluării ultimei campanii de donații pentru finalizarea filmului. Cu planuri de a ajunge la festivaluri, în cinematografe și mai ales, de a forma memoria colectivă, dorim să facem cunoscute publicului fragmente importante despre cine suntem, ca parte importantă și răscolitoare din istoria noastră.

REDESCHIDEREA MARELUI PROIECT NAȚIONAL: FILMUL EXPERIMENTUL PITEȘTI

Acesta este un apel la conștiința fiecăruia de a dona, atât cât se poate, minim 4 euro prin SMS, la nr. 8864 pentru a sprijini etapa finală de realizare a filmului, un film despre cea mai cruntă perioadă a istoriei noastre, Experimentul Pitești, despre care laureatul Premiului Nobel pentru literatură – Alexandr Soljeniț în spunea că ”este cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma, cu aceeași zguduire emoțională, că ”a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Merităm și trebuie cu toții să ne cunoaștem istoria, în an Centenar.

Interviu aici

 

DESPRE REGIZOARE

Victoria Baltag a absolvit Facultatile de Jurnalism si cea de Sociologie in 2008; s-a specializat in realizarea de documentare si reportaje social-antropologice. In 2011 încheie studiile în regie film și TV (este vorba despre un MA in ‘Film, istorie si televiziune’ la Universitatea din Birmingham). Produce peste 20 de scurt-metraje inspirate din piese de teatru englezești, cel mai cunoscut fiind ‘The Memory of Water’ de Shelagh Stephenson. In 2013 primește ‘Premiul de popularitate’ cu documentarul ‘Credință și foc/ Faith and Flame’ oferit de LSE Research Festival London. În 2014 același documentar este selectat pentru videoteca Festivalului International de Filme Documentare de la Sheffield, cel mai mare festival de documetare din lume. Pentru ”Herman- Omul din spatele terorii”, Victoria s-a documentat mai bine de trei ani în arhivele I.C.C.M.E.R.-ului (Institutul de investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Anul acesta a mai luat un premiu: Business Excellence Award 2018, oferit de către Aquisituon International.

Pagina oficială a Filmului: www.facebook.com/ExperimentulPitestiFilmArtistic   

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută