Interviu | Bogdan Vaida, Classic Unlimited

Muzica clasică nu se ascultă doar în locurile, să le zicem, clasice. Când iese din acele zone, poate prinde un cu totul alt sens, iar efectul final este ceva greu de descris.

De exemplu, ți-ai putea imagina cum ar fi să asculți un concert de pian într-o tipografie? Sau într-un atelier de motociclete? Ei bine, sfatul nostru este să nu te stresezi prea tare cu acest exercițiu de imaginație și să fii cu ochii pe turneul Classic Unlimited, unde muzica clasică se desfășoară liber în locuri ceva mai neconvenționale.

Despre Classic Unlimited ne povestește mai multe Bogdan Vaida, un pianist clujean stabilit în Germania de mai bine de 16 ani. În 2015, a pornit acest proiect alături de prietenii de la Fapte (organizatorii Jazz in the Park) și l-a adus în România, pentru a ne bucura cu toții de el.

1. De unde a venit ideea turneului Classic Unlimited?

Am fost la atelierul auto al unui prieten din Freiburg (orașul în care locuiesc) să-mi schimb cauciucurile de la motocicletă. În timp ce lucra, i-am povestit că mi-ar plăcea să fac un concert într-un spațiu în care lumea să nu se simtă complexată: să nu implice vreo ținută sau prețuri mari la bilete. Să fie lejer, prietenos. Ochisem o șură la marginea orașului, doar că era greu de organizat acolo. Ziua următoare a venit invitația din partea lui Jochen (prietenul meu) să facem concert în atelierul lui. Așa a început Klassik Mittendrin (sau Classic Unlimited).

2. Cum te-ai simțit la primul concert?

Am avut emoții fiindcă nu știam la câtă lume să ne așteptăm...sau mai bine zis, dacă să ne așteptăm să vină lume. Dar au venit mulți cunoscuți și mulți curioși. A fost un eveniment foarte fain și relaxant. După concert, am primit invitații să cânt și în alte spații, iar săptămâna următoare am organizat încă un concert în atelier.

3. Care sunt principiile turneului?

Știu că pare că este vorba de spații neconvenționale, dar nu ele sunt elementul principal în acest turneu. Eu tot ce îmi doresc este să fac accesibilă muzica clasică tuturor. Oamenii sunt mai importanți decât locurile. Așadar, principiul cel mai important este să mergem acolo unde suntem doriți și unde oamenii vor să asculte muzică.
De asemenea, încercăm să nu excludem niciun loc. Vrem să oferim experiența de a fi gazdă tuturor celor care și-o doresc. Nu în ultimul rând, pentru mine este foarte important să pot să redau muzica așa cum o simt.

4. Cum percepi tu, de pe scenă, diferența între un concert obișnuit și cel dintr-un loc neconvențional?

Atunci când cânt, eu sunt singur cu muzica. Nu contează că e sală sau un loc oarecare. Pentru public contează mai mult. Spațiile pe care le alegem sunt menite să creeze o atmosferă mai lejeră, mai prietenoasă.

5. Noi nu ne pricepem prea bine la muzică, dar știm că e important ca sala în care se ține concertul să aibă o acustică bună. E ăsta un criteriu după care se aleg „sălile” de concert Classic Unlimited? Sau aveți alte criterii?

Criteriul principal în funcție de care ne alegem spațiile în care cântăm este să fim doriți acolo. Desigur, și acustica joacă un rol important și încercăm să fim atenți și la asta, implicit să ne adaptăm la fiecare loc. Dar să știți că am susținut multe concerte de-a lungul vieții și cu siguranță, cea mai bună acustică nu am avut-o într-o sală clasică de concerte.

6. Care e amploarea pe care ți-ai dori să o ia turneul?

Nu mi-am imaginat niciun fel de amploare când am pornit acest proiect. Pur și simplu au tot apărut oportunități și noi am încercat să le onorăm. Zic noi fiindcă în Germania am parte de ajutorul a doi prieteni, iar în România lucrez cu Fapte.

7. Cum e să cânți în România?

Șmecher . Îmi place să revin în țară. E o combinație de emoții: vrei să faci cât se poate de bine, te bucuri că te revezi cu mulți prieteni. Ca public, găsesc aceeași curiozitate în oameni ca și în alte părți, doar că aici participanții sunt mai tineri.

8. Care a fost concertul tău preferat din România?

Concertul meu preferat a fost în Cluj, la Daisler Print House, anul trecut. Acolo am simțit cel mai tare că oamenii sunt interesați de ce fac și curioși să asculte muzică. Acesta e motivul pentru care ne întoarcem aici și anul acesta. Pentru mine, e un semn bun când ne întoarcem undeva. Înseamnă că a fost bine data trecută.

9. Tu ce muzică asculți, în afară de muzică clasică?

Mie-mi place orice, atâta timp cât contextul în care ascult muzica e unul potrivit. Există un cadru pentru orice. Nu îmi place muzica tehno în mașină.

Turneul Classic Unlimited 2018 conține 10 concerte în 9 orașe din România. Programul următoarele concerte este următorul:

  • Joi, 8 noiembrie, ora 19:00 | Iași – Thinslices (Strada Vasile Alecsandri nr. 3)
  • Sâmbătă, 10 noiembrie, ora 19:00 | Reghin – Fabrica MobilaDalin (Strada Apalinei, nr. 122A)
  • Marți, 13 noiembrie, ora 19:00 | Târgu Mureș – Uzina Foto (Strada Plopilor)
  • Joi, 15 noiembrie, ora 19:00 | București – Nod makerspace (Splaiul Unirii nr. 160)
  • Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 19:00 | Brașov – Visssual (Strada Fabricii)
  • Marți, 20 noiembrie, ora 19:00 | Cluj-Napoca – Kinetomed (în incinta Cluj Arena)
  • Joi, 22 noiembrie, ora 19:00 | Petrila – Mina Petrila

Intrarea la concerte este liberă, dar este necesară rezervare. Înscrierile se fac pe www.classicunlimited.ro. Locurile sunt limitate.