IMAGINI TACTILE - o istorie în relief pentru nevăzători (și nu numai) la Docuart Fest 2018

Imagine tactilă = imagine care poate fi percepută de nevăzători prin atingere.

După ce a câştigat Premiul pentru secţiunea Eveniment multimedia în cadrul Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST 2018 şi a fost găzduită la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, expoziţia IMAGINI TACTILE va putea fi vizitată între 6 şi 11 noiembrie 2018 la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu, în cadrul Docuart Fest 2018.

În cele 25 de planșe tactile accesibilizate pentru nevăzători, cu descrieri disponibile pe telefonul mobil, sunt prezentate personalități și momente cheie ale istoriei României până la 1989. Expoziția este deopotrivă o descoperire a trecutului prin simțul tactil de către persoanele cu deficiențe de vedere, dar și un exercițiu de imaginație pentru cei care vor să descopere o istorie spusă altfel.

La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a pozelor, prin care se obţin desene stilizate, reliefate apoi pentru a fi "citite" de persoanele nevăzătoare. Proiectul IMAGINI TACTILE, derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Istorică şi co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pune bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând un pas important pentru a încuraja cultura consumului de imagini tactile în comunitatea nevăzătorilor.

Atât imaginile prezente în expoziţie, cât şi multe altele realizate în cadrul proiectului IMAGINI TACTILE  / “România în imagini - Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire” pot fi descărcate gratuit de pe platforma online www.imaginitactile.ro, pot fi printate şi reliefate prin mijloace la îndemâna fiecăruia (seringă cu aracet, reliefare prin apăsare etc.) pentru a fi folosite de nevăzători fără a fi nevoie de aparatură specială și costisitoare.

Facebook event