Cronică de carte de Bogdan Federeac: ”21 de lecții pentru secolul XXI” de Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari este istoricul-fenomen al momentului. Primele sale cărți, „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” și „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului”, au devenit bestelleruri, au pornit numeroase dezbateri, atingându-și scopul: milioane de cititori din întreagă lume au primit răspunsuri la întrebările „de unde venim?” și „încotro ne îndreptăm?”

Cu acest nou volum, „21 de lecții pentru secolulul XXI” (Editura Polirom, 2018, traducere de Lucia Popovici), structurat ca o selecție de problematizări care analizează contexte globale, Harari evidențiază amenințările lumii actuale, prezintă crizele societății (societăților) și obligă cititorul să se întrebe  „încotro ne îndreptăm?”. Răspunsul nu-l dă Harari, doar sugerează scenariile posibile.

În fața unor pericole iminente și cu repercusiuni ireversibile (cum ar fi o criză ecologică sau un dezastru provocat de armele de distrugere în masă), oamenii continuă dezbaterea milenară despre sensul vieții, doar că omenirea intră în criză de timp.