Din categoria de „evenimente mișto din Cluj” face parte și Lights ON Romania, un festival de lumină care vrea să schimbe total conceptul de iluminat festiv. A început ca un concurs prin care designerii, inginerii și arhitecții erau așteptați să trimită idei creative (și sustenabile) pentru iluminatul public. Știți voi, lucruri faine și ușor de implementat de autoritățile locale.


După 4 ediții de concurs, Lights ON Romania revine în 2018 cu Light Artworks Circuit ce propune o serie de instalații realizate de artiști români, dar și internaționali. Lucrările de lumină se vor afla în mai multe zone din Cluj. Timp de 45 de zile, Lights ON aduce lumina în strda, instalațiile așteptând publicul încă din primul moment în care se lasă noaptea peste oraș (adică de pe la ora 6, că așa e în perioada asta). Nopțile lungi de iarnă nu vor mai părea așa de întunecate până la sfârșitul lui 2018.


Mai mult, cei cărora le place să ia Clujul la pas mai au parte și de o serie de tururi ghidate ce conectează toate instalațiile din circuitul Lights ON. Cluj Guided Tours vor fi alături de noi și ne vor conduce pe la toate operele de lumină și ne vor spune mai multe despre ele și povestea lor din spate.


Lights On este, în mod cert, acel eveniment „altfel” din acest an. Vine cu un concept inedit, ne înfrusețează orașul, dar mai mult de place la el este că se pot bucura toți clujenii (de toate vârstele) de ce ne oferă.


Lights ON Romania prezintă mai multe instalații superbe care se cer cunoscute, însă acum venim cu două recomandări: The Tree Of Light semnat Leonid Tishkov și The Tunnel, realizat de artistul Silviu Ciora.


Artistul rus Leonid Tishkov vine cu mai multe instalații în circuitul Lights ON: Private Moon, Red Sun sau Fallen Star sunt trei opere prezente la festivalul din acest an, dar mai există una mai micuță care vă așteaptă pe toți în Skatepark. The Tree Of Light este o operă definitorie pentru Tishkov care spune că sursa de lumină a copacului sunt chiar oamenii. Lumina pare că se intensifică atunci când sunt mai mulți privitori.


Apoi, în Parcul Central vă așteaptă și opera artistului clujean Silviu Ciora: The Tunnel, văzut ca un drum inițiatic ce te invită să-l parcurgi și să îl descoperi singur, alegând cu grijă fiecare pas. „Există însă un element care va păși mereu alături de tine: Energia. Pentru că cele mai frumoase amintiri ale tale înseamnă energie, pentru că energia încălzește și dă viață imaginilor, în Universul tău și al celor din jur. Energia din mintea noastră ne pune mereu în mișcare, la fel cum energia te urmărește pas cu pas în această instalație care re-creează drumul inițiatic.”


Recapitulare: timp 45 de zile serile din Cluj vor fi pline de lumine, mulțumită circuitului Lights On. Instalațiile vă așteaptă în fiecare zi de la ora 18 și dacă vreți să le descoperiți pe toate, vă recomandăm tururile ghidate.
16 noiembrie - 31 decembrie
Mai multe locuri din Cluj
www.facebook.com/lightsonromania