Paradă militară la București, de Ziua Națională a României

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa sâmbătă, 1 decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Cei aproximativ 500 de militarii străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Elevii din Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” vor defila pentru prima dată la Parada militară, de Ziua Națională a României.

Peste 120 de pompieri, paramedici SMURD, salvatori și elevi militari s-au pregătit pentru a prezenta onorul de 1 Decembrie.

Pe lângă cele cinci detașamente ale Marinei Militare, spre încântarea spectatorilor, elicopterul IAR 330 - Puma Naval va evolua sâmbătă, 1 decembrie, deasupra mulțimii, împreună cu celelalte aparate de zbor cuprinse în scenariul exercițiului demonstrativ.

În premieră, la Parada Militară națională, vor defila Asociația Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie -Izvorâtorul de Mir”. Comandantul detașamentului este colonel (r) Dan COSMA, prim-vicepreședintele asociației, veteran al teatrului de operații Irak. Drapelul Asociației este purtat cu mândrie de plutonierul major Ionuț BUTOI, rănit în Afganistan, cel care a adus în țară, de două ori, medalia de aur de la Jocurile INVICTUS desfășurate la Toronto și Sidney.


Tot în Bucureşti va avea loc sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Pentru buna desfăşurare a Paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf.