Top 5 evenimente în Timișoara 30 noiembrie - 7 decembrie 2018

 

 

1. România în Marele Război
Muzeul Național al Banatului vă așteaptă cu expoziția fotodocumentară „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 şi Banatul”. Expoziția va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia până pe 2 martie 2019, putând fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00. Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, moment de referință în istoria poporului român, un demers care își propune un arc peste timp, pentru a aminti contemporanilor noştri faptul că lupta naţională desfăşurată de secole de către românii bănăţeni s-a finalizat prin unirea celei mai mari părţi a Banatului cu patria mamă, România.

2. Ziua Națională a României în Piața Victoriei
,,La mulți ani, România” este titlul generic al spectacolului prin care Timișoara va marca împlinirea a 100 de ani de la unirea tuturor provinciilor românești. Târgul de Crăciun se va deschide și el tot de 1 decembrie, printr-un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Începând cu ora 15.30 în Piața Victoriei vor ajunge ansamblurile folclorice: Timișul, Doina Timișului, Semenicul, Ghiocelul însoțite de numeroși soliști vocali. Luminițele de Crăciun vor fi aprinse alături de: Ștefan Bănică, Bosquito și Alexandra Stan. Toate aceste momente artistice vor prefața acțiunile ce se vor derula sub amprenta Târgului de Crăciun pe întreaga durată a acestuia (1 decembrie 2018-10 ianuarie 2019). Sărbătoarea continuă în data de 2 decembrie cu recitalul lui Aurel Tămaş.

3. Celelalte Cuvinte live
După mai bine de 31 de ani de la lansare, Celelalte Cuvinte cântă integral piesele de pe primul album al trupei, celebrul album „cu pătrățele”, apărut în 1987, la Electrecord. Concertul va avea loc pe 1 decembrie la Reflektor Venue, de la ora 21.00. „Albumul cu pătrățele” și-a primit numele după ce prima variantă a coperții, realizată de Alexandru Andrieș, a fost respinsă de cenzura comunistă pe motiv că ar fi făcut aluzie la demolarea clădirilor vechi din București sau la cutremur. Prin urmare, Andrieș vine cu o altă idee grafică, mult simplificată, datorită căreia discul este numit și azi „albumul cu pătrățele”.

4. Pur și simplu: Actrițele
Spectacolul „Actrițele”, a cărui premieră a avut loc în luna septembrie a acestui an la București, va fi prezentat la Timișoara, pe scena Operei Române pe 3 decembrie de la ora 20.00. Patru personaje, interpretate de Florina Cercel, Carmen Tănase, Dana Dogaru și Anca Dinicu, ce întruchipeaza patru tipologii ale lumii scenei, dezvăluie secretele din și de dincolo de luminile rampei. Trei prietene bune, pe care în vremea studenției le-a apropiat dragostea mistuitoare pentru teatru, au scos la iveală o frântură din frământările de dincolo de cortină. O poveste despre fragilitatea și delicatețea sufletului de artist, ce nu poate fi povestită, ci doar văzută și simțită. Preț bilet: 100 lei/80 lei.

5. Frumos e în septembrie la Veneția
Scena Naționalului timișorean găzduiește, în premieră, spectacolul „Frumos e în septembrie la Veneția”, cu Oana Pellea și Mircea Rusu pe 4 decembrie de la ora 19.00. Este una din piesele scurte scrise de Teodor Mazilu, o piesă în care personajele întâlnesc realitatea dorită, dar nu ştiu să o recunoască. Visarea e mai confortabilă, conştientă de lipsa-i de responsabilitate şi de implicare. Romantism, umor, pasiune, candoare, toate acestea, şi chiar mai multe de atât, se regăsesc în decembrie pe scena Teatrului Național din Timișoara. Biletele costă 40, 60, 80, 100 și 120 de lei.