Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2018
Arhiva Zile si Nopti

Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani Share Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani
Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani


Top10 România: care sunt cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani?

România, ţara mea frumoasă, o țară de poveste prin geografia, tradiţiile, obiceiurile, locurile și oamenii ei. Aducem în atenţia dumneavoastră un Top 10 România al valorilor românești, o trecere frumoasă și firească printre eroii ţării noastre, printre modele și exemple de personalități care au definit succesul și au făcut ca numele lor să strălucească.

Vă invităm la o incursiune a celor mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani!

Locul 1.

1 DECEMBRIE 1918 – La 1 decembrie 1918 avea loc finalizarea Marii Uniri. La Alba Iulia, elita transilvăneană decide unirea cu România. În același timp, la București, Regele Ferdinand și Regina Maria intră în capitala eliberată de sub ocupația militară germană. În urma Conferinței de Pace de la Paris, România își dublează extinderea teritorială și populația, prin unirea cu Basarabia, Bucovina, Transilvania și primirea Cadrilaterului de la sudul Dunării.

Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani

Locul 2.

23 AUGUST 1944 – România denunță alianța cu puterile Axei (Germania, Italia și Japonia) și trece de partea Aliaților (Marea Britanie, Franța, Rusia și Statele Unite ale Americii) – întoarcerea armelor. România este ocupată de trupele Uniunii Sovietice – sub pretextul eliberării țării de sub ocupația nazistă – până în anul 1958. La finalul războiului, țara noastră recuperează teritoriile pierdute în urma Dictatului de la Viena – Transilvania de Nord, însă pierde Basarabia, revendicată de Uniunea Sovietică.

Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani

Locul 3.

22 DECEMBRIE 1989 – Revoluția prin care s-a pus capăt regimului comunist din România. Începând cu evenimentele de la Timișoara din ziua de 22 decembrie, mișcarea s-a extins în toată țara, culminând cu arestarea cuplului prezidențial, Nicolae și Elena Ceaușes­cu, judecarea și executarea lor. România este reorganizată ca republică cu regim democratic având la bază constituția adoptată de către Parlament pe 21 noiembrie 1991. Primele alegeri au fost organizate pe 27 septembrie 1992.

Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani

Locul 4.

30 DECEMBRIE 1947 – abdicarea Regelui Mihai, constrâns de elita comunistă. Cu ajutorul URSS, Partidul Comunist acaparează treptat puterea în stat, eliminând partidele is­torice de pe scena politică. Aceeași dată marchează și proclamarea Republicii Populare Române. În urma acestui act, în România este impus un regim politic comunist stalinist, subordonat Moscovei.

Locul 5.

21 AUGUST 1968 – Nicolae Ceaușescu denunță invadarea Cehoslovaciei de către țările membre ale Pactului de la Varșovia. Momentul marchează desprinderea României de linia politică a Moscovei și apropierea țării noastre față de puterile occidentale. În urma vizitei de stat a președintelui american Richard Nixon la București, România primește clauza națiunii celei mai favorizate.

Locul 6.

1974 – Savantul român George Emil Palade primește Premiul Nobel pentru Fiziolo­gie și Medicină. Palade a fost specialist în biologie celulară. Și-a început cariera în România, emigrând apoi în Statele Unite ale Americii. Descoperirile sale se referă mai ales la structura ARN-ului organismelor celulare.

Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani

Locul 7.

4 MARTIE 1977 – România a fost afectată de cel mai dev­astator cutremur din ultimii 100 de ani. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter și a durat 55 de secunde. În acest timp, în toată țara au murit peste 1.500 de oameni, peste 11.000 au fost răniți și au fost distruse aproximativ 35.000 de locuințe. Ultimul supraviețuit­or a fost găsit după 250 de ore.

Top10 România: Cele mai importante evenimente istorice din ultimii 100 de ani

Locul 8.

14 MAI 1981 – Dumitru Prunariu devine primul român care a zburat în spațiul cosmic. Misi­unea, denumită Soiuz 40, s-a desfășurat în cadrul programului spațial „Intercos­mos” inițiat de către Uniunea Sovietică. Prunariu a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde.

Locul 9.

29 MARTIE 2004 – România devine țară membră a Alianței Nord-Atlantice (NATO). Procesul de aderare la NATO a fost inițiat în anul 1993 și s-a finalizat cu Summit-ul de la Praga (2002).

Locul 10.

1 IANUARIE 2007 – România aderă la Uniunea Europeană. Procesul este inițiat încă din anul 1995, România primind sprijin din partea Uni­unii Europene pentru a întruni condițiile necesare aderării. Tratatul de aderare al României și Bulgariei este semnat în anul 2005 și a intrat în vigoare începând cu anul 2007.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută