Salut, Brașov! Povestea Centenarului Unirii în contextul neamului românesc

Cioc, cioc!!! Oare cine o fi bătând cu atâta patos, dorință de a fi auzit și dor de a fi înțeles? E un tânăr nu foarte voinic și îmbrăcat ciudat. Are opinci în picioare, pantaloni de stofă largi și călcați cu dungă ca în Comunism, are o ie imaculată și frumos lucrată, acoperită de o vestă din piele cu ciucuri colorați, văd că are și ultima geacă de iarnă de la Zara, iar pe cap poartă o căciulă de astrahan. Are câteva urme de palme pe față; ulterior remarc și pușca pe care o poartă în spate și noroiul de pe opinci. Ridică privirea și mă străpung doi ochi mari, căprui, cu o privire blândă și voioasă, însoțită de un zâmbet larg și copilăros, atât de pur de parcă nu a fost atins de niciun păcat din lumea asta. „Bună ziua!“, îmi spune timid. „E frig afară, mă puteți găzdui în casă un moment să mă încălzesc? Până acum, nimeni nu mi-a răspuns la ușă, probabil, n-au auzit din cauza lăutelor și a țambalului“. N-am stat pe gânduri și l-am poftit înăuntru. Cum te numești tinere? „Mi se spune Centenarul României...“.

După 100 de ani, am cheltuit o avere pe activități care să marcheze Centenarul, dar am fost mai dezbinați ca în vremurile în care românii doar visau la Marea Unire. Ne-om învăța noi odată și-odată că unde-s mulți puterea crește și că doar iubindu-l și respectându-l pe celălalt, vântul ne va direcționa cu toată forța înainte.

Schimbarea o facem noi! ÎNCETEAZĂ să mai aștepți să facă cineva ceva pentru tine. Fă tu și pentru tine și pentru alții. IUBEȘTE, CITEȘTE, ÎNVAȚĂ, CÂNTĂ, MĂNÂNCĂ, PETRECE și ÎMPĂRTĂȘESTE. I-ai pe toți cu tine și vedeți unde se mănâncă cele mai bune sarmale din oraș. Alfă de la Antoneta Galeș că fericirea nu e o emoție, ci o stare. Vezi unde te poți bucura de prăjituri sănătoase și hrănitoare. Dă o fugă și la aprinderea bradului și după, oprește-te să bei un vin fiert. Dă iama la fasole cu ciolan și la plăcinte cu mere înainte, dar la război hai totuși să nu dăm înapoi.

Hai ura și la răsfoit revista!

Ioana Mircea- Redactor-șef Zile și Nopți Brașov