Povestite în Brașov: Artisan Bakery - Cofetăria care se încăpățânează să îți trezească gustul copilăriei, de la prima linguriță

Pe când totul se petrece în grabă, iar peste noapte apar prescurtări pentru a face totul în viteză, o cofetărie din Brașov pune pauză timpului. În ce perioadă? Fix în copilăria ta, când prăjiturile se făceau doar cu ingrediente naturale. „Artisan Bakery e ca în bucătăria mea de acasă, doar că aici, locul e un pic mai mare“, a spus Ioana Ungureanu.

Șorțul cofetarului
Ioana Ungureanu este un om simplu care iubește natura, cărțile și gustul bun. „Am ajuns antreprenor pentru că mi-am dorit cumva să împart și cu ceilalți ce îmi place să fac. În perioada de materniate am strâns diferite rețete și informații despre prăjituri și îngrediente hrănitoare. Totodată, această perioadă m-a făcut să conștientizez că nu mai voiam să mă întorc la vechea profesie de inginer silvic. Am pornit afacerea prin intermediul programului Start-Up Nation“, a spus cofetăreasa. Ioana a aplicat la Start-Up Nation, în septembrie 2017, iar în mai 2018 și-a deschis cofetăria „Artisan Bakery“, în Avantgarden3.


Un strop de gust, o linguriță de sănătate și un ocean de suflet
Așa se poate descrie afacerea Ioanei. „Artisan Bakery“ este o afacere de familie - unde lucrează Ioana, alături de soțul său - ce presupune o mini cofetărie, dar și patiserie în care totul este homemade, care folosește doar ingrediente naturale, fără conservanți, fără coloranți și fără prafuri. „În acest context, ne dorim foarte mult sa găsim furnizori locali cu care să colaborăm. Momentan batem piața de producători locali pentru a găsi fructe și legume de sezon, deoarece în general alegem să ne adaptăm sezonului“, ne-a mărturisit antreprenoarea.


Din bucătăria mamei, direct în vitrină
„Artisan Bakery e ca în bucătăria mea de acasă, doar că aici, locul e un pic mai mare“, ne-a împărtășit Ioana, zâmbind. De fapt, conceptul „Artisan Bakery“ este de prăjituri de casă naturale și proaspete. „În copilărie nu puteam să mănânc prăjitura din cofetărie. Efectiv nu puteam să măncânc margarina aceea din prăjituri! M-am gândit că ar trebui să existe un loc în care prăjiturile să fie ca acelea făcute în casă“, a spus antreprenoarea.
Pe lângă prăjituri, „Artisan Bakery“ face tarte sărate hrănitoare, în care introduce brânză de capră, nuci, spanac, năut și brocoli. De asemenea, aici găsești croissante și cornuri simple, sărățele, torturi care nu sunt foarte dulci, deoarece aceștia încearcă să reducă zahărul pentru a simți toate ingredientele prezente în produs.


„Simplitatea aduce gustul ideal“
Potrivit Ioanei, mai mult de două arome într-o prăjitură este deja prea mult. Știm că simplitatea e cel mai greu de obținut și menținut, cu toate acestea, poate fi cea mai bună alegere în majoritatea cazurilor. „E de preferat ca atunci când îți dorești ceva cu nucă, acea prăjitură să fie chiar cu nucă. Din punctul meu de vedere simplitatea ar fi secretul celor mai bune rețete“, ne-a împărtășit cofetăreasa.


Piața cofetăriilor e în schimbare, asta pentru că oamenii încep să aprecieze calitatea
Ioana consideră că din păcate, în acest moment, majoritatea oamenilor încă mănâncă mult și prost. „Eu cred că la noi, produsele nu sunt foarte scumpe, astfel încât lumea să nu și le poată permite. De multe ori, se întâmplă să avem persoane care vin la noi și sunt dezamăgite pentru că nu avem prăjiturile tradiționale, precum amandina, savarina și celelalte cu care românii sunt obișnuiți. Piața cofetăriilor o să înceapă să se schimbe pentru că oamenii încep să aprecieze calitatea. Nu am ideea de concurență. Toată lumea ar trebui să fie prietenă. Noi suntem o afacere de familie și cred că dacă vrem să facem, noi cofetarii mai mult, ar trebui să ne unim și să creăm o breaslă“, povestește ea.


Clientul care revine și cumpără cu plăcere = client mulțumit
Oamenii care vin la această cofetărie sunt în general exuberanți. Ioana ne spune că clienții lor „spun aaa mi-a plăcut, ori după plecarea lor găsim farfuriile goale, ceea ce e un semn bun pentru noi, pesemne că le-a plăcut. Eu cred că ne adresăm doar unei nișe, căreia îi pasă de ce anume mănâncă. Încet, încet începem să punem preț pe asta“.


„Artisan Bakery“ ar fi o persoană cu principii solide la care nu vrea să renunțe
„În cazul în care cofetăria noastră ar fi o persoană, aceasta ar fi tânără și ambițioasă, care crede în propriile puteri și speră să facă progrese. Are principii solide la care nu vrea să renunțe. Cu toate acestea, ar fi primitoare și călduroasă“, își imaginează Ioana. Dacă vrei să știi care este ultima modă după care se îmbracă o astfel de personalitate, ei bine, haine lejere potrivite unei plimbări în parc.

Ioana Mircea - Redactor-șef Zile și Nopți Brașov