Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/01/2019
Arhiva Zile si Nopti

Cele mai așteptate filme românești din 2019, conform Cinemap

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cele mai așteptate filme românești din 2019, conform Cinemap Share Cele mai așteptate filme românești din 2019, conform Cinemap


Iată câteva dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, conform Cinemap:

Văzusem un documentar care îndrăznea să afirme că, deși simțurile fizice îngreunează percepția noastră asupra Universului, există anumite mijloace – cum ar fi simțul olfactiv și simțul vizual- care au posibilitatea de a deschide un soi de poartă cuantică.

…Și cred că asta fac filmele bune: deschid potențialul nelimitat al oricărui lucru.

Ne-au dovedit acest lucru cel puțin două filme extrem de bune pe care le-am văzut în 2018, ambele avându-l ca personaj principal pe Bogdan Dumitrache.

Am început anul cu ,,Pororoca” ( 19 ianuarie) în regia lui Constantin Popescu și am încheiat cu ,,Un om la locul lui” ( 23 noiembrie) – un film care prezintă debutul în lungmetraj al regizorului Hadrian Marcu (cu o adaptare liberă după romanul ,,Firesc”) și primul rol al Adei Galeș într-un astfel de lungmetraj.

Dacă în „Pororoca”  nu este vorba despre dispariția copilului, ci despre ce se întîmplă cu tatăl care își pierde fetița, iar regizorul face ca portretul lui Tudor să capete contururimgroase – ca  într-o ultimă instanță să-l vedem pe Tudor (Bogdan Dumitrescu) atins de o mare stare de decreptitudine- , în filmul ,,Un om la locul lui” vom vedea că Petru (același Bogdan) are o relație cu colega lui, Sonia, care se află într-o poziție ingrată fiind ’’cealaltă femeie” în timp ce el urmează să se însoare cu iubita lui însărcinată.

Anul 2018 – Vârf de lance în cinematograful românesc?

La final de an se obișnuiește să se tragă linie și să se treacă în arhivă tot felul de topuri. Nu știu dacă  e o idee constructivă sau nu, dar cred că trebuie să reținem câteva aspecte foarte bune.

Anul 2018 ne-a adus  filmul “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, care a fost desemnat propunerea României pentru nominalizare la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019.

Mai mult, în luna noiembrie a acestui an, a avut loc premierea filmului „Moromeții 2”, regizat de Stere Gulea. Acest film revine asupra temei după mai bine de 30 ani. De ce? Poate fiindcă primul film se termina cu întrebarea „Unde mergem noi, domnule?”. Perseverența regizorului s-a concretizat acum, când vrea să ducă mai departe povestea familiei lui Ilie Moromete; totul într-o Românie pustie și răvășită de război, unde venirea la putere a comuniștilor schimbă iremediabil lumea țărănească. Premierea acestui film a adus peste 70 de mii de spectatori care au făcut ca filmul românesc să fie cel mai bun debut pe marile ecrane ale cinema-ului românesc din ultimii 25 de ani.

Anul 2019 – Noi perspective

Să nu ucizi

Va fi premierea filmului „Să nu ucizi”. La doi ani de la succesul scurtmetrajului „4.15 PM Sfârşitul lumii”, nominalizat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, regizorii Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru își marchează debutul în acest lungmetraj. Premiera mondială a filmului a avut  loc pe 15 octombrie la de-a 34-a ediție a Festivalul de Film de la Varșovia, un festival ce s-a desfășurat în perioada 12 – 21 octombrie 2018 în capitala Poloniei, iar premierea națională va avea loc undeva la începutul lunii februarie 2019.

Cele mai așteptate filme românești din 2019, conform Cinemap

Înainte să vorbim despre sinopsisul filmului, trebuie să ne uităm la actorii (absolut magistrali) -pe care îi are în distribuție. Vorbim despre Cristina Flutur, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună actriță la Cannes, în anul 2012 (pentru rolul din ,,După Dealuri”, al lui Cristian Mungiu). Ce consider și mai important, este faptul că aceasta a avut primul ei rol într-un film. Până atunci, actrița fusese aplaudată de spectatorii din Sibiu, pentru că era angajată a Teatrului Național ,, Radu Stanca”; până și japonezii – care reprezintă deja un sfert din publicul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), voiau să o cunoască.

Filmul „Să nu ucizi”este un debut şi pentru o mare parte din cei ce au participat la realizarea lui: actorul Alexandru Suciu, care joacă rolul principal, producătoarea Adina Sădeanu, directorul de imagine Tudor Platon, precum şi alți membri ai echipei; se află cu toţii la primul lungmetraj din carieră. Tot din această echipă, mai face parte și Elias Ferkin, care este un actor de teatru, film și voice-over român. Iată, deci, întreaga distribuţie: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Carmen Florescu, Virgil Aioanei, Codin Maticiuc.

Filmul este povestea unui medic care are curajul să spună că sistemul este corupt”. „Să nu ucizi” spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios,pe care pierderea unui pacient,în urma unei intervenţii de rutină,îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.
Dramă cu accente thriller, „Să nu ucizi” abordează tema incomodă a compromisului moral şi a prețului pe care îl plătim în fața propriei conștiințe.

Am crescut în comunism şi ni se spunea tot timpul să tăcem, să nu ne spunem părerea pentru că deranjăm. Am crezut că asta o săse schimbe în timp. Dar în 2018 auzim acelaşi lucru: «Taci, nu e treaba ta, lasă-i pe alţii să se implice!».

Faci sau taci

Ei bine, în luna martie, vom vedea debutul în film a fostei gimnaste Sandra Izbașa.

23 de zile de filmări, 16 celebrități și 13 locații. Așa s-ar putea rezuma filmul „Faci sau taci”. După succesul de casă înregistrat cu „ Ghinionistul“, filmul românesc cu cele mai mari încasări din 2017 şi câştigătorul premiului publicului la gala Premiilor GOPO din 2018, regizorul Iura Luncaşu a început de curând filmările pentru noua sa comedie.

Iura Luncașu ne-a obișnuit cu versatilitatea actorilor, aceasta datorită -cred- și faptului că de-a lungul anilor a regizat și foarte multe telenovele.

Cele mai așteptate filme românești din 2019, conform Cinemap

Distribuţia reuneşte actori, cântăreţi, comedianţi, vedete şi chiar sportivi. Iată câțiva dintre ei: Monica Bârlădeanu, Sandra Izbaşa, Maria Popoviciu, , Ana Baniciu, Cosmin Nedelcu (Micutzu), Horia Brenciu şi Codin Maticiuc. De Monica Bârlădeanu mi-a plăcut încă din 2012, când alături de Andi Văsluianu, a jucat în comedia semnată de Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci, care este declarată una din cele mai vizionate producții autohtone ale ultimului deceniu.

Povestea comediei „Faci sau taci“ aduce în prim plan reţelele de traficanţi de carne vie, care de această dată au căpătat proporţii îngrijorătoare. O grupare atipică, fără identitate, activează în România şi servisează ţările vecine. Până aici, nu e nimic amuzant. Dar atunci când câţiva funcţionari români primesc vizita oficialilor din Spania şi trebuie să pună la cale o misiune specială, iar spaniola lor constă în „Hola“, „mamacita“, „Shakira“, „Pique“, lucrurile se complică.  Noroc că există şi oameni competenţi. Misiunea e pe cale să înceapă. O echipă de şase fete de la forţele speciale, miniştri, comisari, un şofer nedumerit, un infractor cu identitate ascunsă, un funcţionar plin de pofte carnale, cu toţii se pun în mişcare.

Filmul va fi distribuit pe marile ecrane de Vertical Entertainment, în 2019.

Gomera

Filmările au debutat pe 18 februarie, se vor încheia la sfârșitul lunii aprilie, și au loc în București și pe insula La Gomera din Spania. Este prima producție semnată de cunoscutul regizor Corneliu Porumboiu care va fi turnată și în afara României. Aici apare povestea lui Cristi, un ofițer de poliție care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța limbajul „El Silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei. Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în București.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral, El Silbo, într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal”, declară Corneliu Porumboiu.

Cele mai așteptate filme românești din 2019, conform Cinemap

„Gomera” îi are în distribuție pe Vlad Ivanov în rol principal, căruia i se alătură Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr și Sabin Tambrea. Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages și va fi lansat în cinematografele din România în 2019.

Articol de Anna-Maria Antal,

Traffic Manager Zile și Nopţi,

fost librar şi iubitoare de cărţi

Articol apărut în revista Cinemap și preluat de pe site-ul cinemap.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută