Plămădită cu grijă și răbdare, născută din ideea unor prietenii vechi, cofetăria Krémes va deveni una de tradiție. Deși este poziționată lângă Aula Universității, cofetăria e intimă. Dacă-mi permiteți o analogie, este asemeni bucătăriei care reprezintă cea mai valorificată odaie din casa unei familii.
Chiar dacă există regimul de tip take-away, cei de aici îmbrățișează ideea conform căreia o prăjitură trebuie savurată-n tihnă.
Cofetarul școlărit în Olanda, Monica, ne spune că în fiecare sfârșit de săptămână au cerințe la tort. Zis și făcut! Așa se face că se vând 5-6 torturi săptămânal.
Cea mai vândută prăjitură se numește Somlói galuska. Tradiţionalul preparat e marcă înregistrată. Povestea lui începe în 1950, când şeful ospătarilor din Gundel, Károly Gollerits, a visat această prăjitură; poveştile sale l-au inspirat pe cel care opt ani mai târziu pe cel care a devenit astfel creatorul de fapt al desertului cu care a dat lovitura la Bruxelles, câştigând premiul profesional la World Exhibition. El a fost Béla Szőcs. Numele prăjiturii însă, a fost inspirat de locurile în care a trăit şi a lucrat, dealul Somlyó fiind unul dintre acestea.
Tot aici se găsește și tortul Eszterházy, un tort care se află în Patrimoniul Unesco. Numele acestui tort a fost stabilit după prințul ungur Paul de Eszterhazy. Din 2015, acesta a devenit un produs tradițional maghiar, cu origine controlată.
Mai mult, Mézes krémes (cremeș cu miere) sau krémes hájas tészta (clasicul cremes) – sunt nelipsite de pe platourile din Ardeal și Banat. Rețeta actuală a acestora s-a răspândit în secolul al XIX-lea în întreg imperiul Austo-Ungar, iar astăzi se servește aici.
Iată din ce am gustat:
Krémes
Coșuleț cu fructe
Noi l-am întrebat pe domnul Papp Imre, unul dintre proprietari, ce s-a căutat cel mai mult în perioada sărbătorilor iar acesta a spus că, pe lângă cozonăcei, un succes foarte mare le-au avut platourile mixte de aproximativ 1 kg cu următoarele prăjituri: Gearbaud, eclere, prăjitura Kati și cornulețe cu nucă. Kilogramul de prăjituri a costat 55 de lei și s-au vândut 70 de astfel de platouri! Uau!
Trebuie, musai, să mergeți la cofetăria Kremes. În primul rând ca să gustați din deliciile descrise mai sus, dar și pentru a avea oportunitatea de a le gusta pe celelalte oferite de aceștia.
NOU! Cofetăria Kremes vă pune la dispoziție sala pentru a vă petrece aici aniversările, întâlnirile cu prietenii/ colegii sau familia. Locul dispune de o capacitate de 30 persoane. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0368002829.
Poză de Edy Csiki
Ne vedem aici?
Anna Antal,
Redactor Zile și Nopți