Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/01/2019
Arhiva Zile si Nopti

În vizită la Krémes | Ce noutăți am aflat despre cofetăria ce va avea să fie una de tradiție

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii În vizită la Krémes | Ce noutăți am aflat despre cofetăria ce va avea să fie una de tradiție Share În vizită la Krémes | Ce noutăți am aflat despre cofetăria ce va avea să fie una de tradiție


 

 

Plămădită cu grijă și răbdare, născută din ideea unor prietenii vechi, cofetăria Krémes va deveni una de tradiție. Deși este poziționată lângă Aula Universității, cofetăria e intimă. Dacă-mi permiteți o analogie, este asemeni bucătăriei care reprezintă cea mai valorificată odaie din casa unei familii.

Chiar dacă există regimul de tip take-away, cei de aici îmbrățișează ideea conform căreia o prăjitură trebuie savurată-n tihnă.

Cofetarul școlărit în Olanda, Monica, ne spune că în fiecare sfârșit de săptămână au cerințe la tort. Zis și făcut! Așa se face că se vând 5-6 torturi săptămânal.

Cea mai vândută prăjitură se numește Somlói galuska. Tradiţionalul preparat e marcă înregistrată. Povestea lui începe în 1950, când şeful ospătarilor din Gundel, Károly Gollerits, a visat această prăjitură; poveştile sale l-au inspirat pe cel care opt ani mai târziu pe cel care a devenit astfel creatorul de fapt al desertului cu care a dat lovitura la Bruxelles, câştigând premiul profesional la World Exhibition. El a fost Béla Szőcs. Numele prăjiturii însă, a fost inspirat de locurile în care a trăit şi a lucrat, dealul Somlyó fiind unul dintre acestea.
Tot aici se găsește și tortul Eszterházy, un tort care se află în Patrimoniul Unesco. Numele acestui tort a fost stabilit după prințul ungur Paul de Eszterhazy. Din 2015, acesta a devenit un produs tradițional maghiar, cu origine controlată.

Mai mult, Mézes krémes (cremeș cu miere) sau krémes hájas tészta (clasicul cremes) – sunt nelipsite de pe platourile din Ardeal și Banat. Rețeta actuală a acestora s-a răspândit în secolul al XIX-lea în întreg imperiul Austo-Ungar, iar astăzi  se servește aici.
Iată din ce am gustat:

Krémes

În vizită la Krémes | Ce noutăți am aflat despre cofetăria ce va avea să fie una de tradiție

 Coșuleț cu fructe

În vizită la Krémes | Ce noutăți am aflat despre cofetăria ce va avea să fie una de tradiție

Noi l-am întrebat pe domnul Papp Imre, unul dintre proprietari, ce s-a căutat cel mai mult în perioada sărbătorilor iar acesta a spus că, pe lângă cozonăcei, un succes foarte mare le-au avut platourile mixte de aproximativ 1 kg cu următoarele prăjituri: Gearbaud, eclere, prăjitura Kati și cornulețe cu nucă. Kilogramul de prăjituri a costat 55 de lei și s-au vândut 70 de astfel de platouri! Uau!

Trebuie, musai, să mergeți  la cofetăria Kremes. În primul rând ca să gustați din deliciile descrise mai sus, dar și pentru a avea oportunitatea de a le gusta pe celelalte oferite de aceștia.

NOU! Cofetăria Kremes vă pune la dispoziție sala pentru a vă petrece aici aniversările, întâlnirile cu prietenii/ colegii sau familia. Locul dispune de o capacitate de 30 persoane. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0368002829.

În vizită la Krémes | Ce noutăți am aflat despre cofetăria ce va avea să fie una de tradiție

Poză de Edy Csiki

 

Ne vedem aici?

Anna Antal,
Redactor Zile și Nopți

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută