Chef a la Cluj | Ovidiu Copindean

V-am mai spus, ne place să mergem la Charlie în special când avem ceva de sărbătorit. Dar și dacă nu avem, găsim noi un motiv pentru care să ne răsfățăm cu un cocktail fancy și să degustăm ceva bun. Despre capitolul „drinks” de la Charlie se știu multe – barmani ultra profi, rețete proprii de cocktail, ingrediente superioare pentru un gust unic.


Dar acum e timpul să ne concentrăm pe componenta lor culinară. De această dată, Chef a la Cluj ne duce în culisele bucătăriei Charlie, unde l-am cunoscut pe Ovidiu Copindean, chef extraordinaire și responsabil pentru gustul unic pe care-l regăsim la pubul aici de față. Lectură plăcută!


1. E mișto să fii bucătar în Cluj?


Este cel mai mișto! Acum 6 ani, când am învățat să gătesc, nu aș fi crezut că între mine și bucătărie s-ar fi legat o relație atât de strânsă pe care acum pot să o numesc chiar iubire.


2. Ce relație au clujenii cu mâncatul în oraș?


Relația dintre clujeni și mâncatul în oraș devine tot mai strânsă deoarece restaurantele au început diversificarea mâncărurilor naționale cât și cele internaționale prin reinterpretarea lor. Iar acum, în momentul de față, clienții iau masă în oraș de cel puțin 3-4 ori pe săptămână alături de familie, o cină cu prieteni sau un mic dejun cu colegul de breaslă.


3. Cum concepi meniul unui restaurant?


Meniul este inima sau motorul oricărui restaurant. Un meniu îl concepi în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, de utilajele pe care le poți folosi în acel loc. După care, urmează asocierea cu băuturile pe care le ai, angajații de la care tu poți scoate o capacitate maximă ca mâncarea să fie una corectă și gustoasă, indiferent despre ce mâncare este vorba. Apoi, structurăm un food cost în funcție de sezonul în care ne aflăm în așa fel încât să ne asigurăm că materia primă cumpărată nu va depăși costul reglat.


4. Care e cea mai faină chestie la jobul tău?


Cea mai faină chestie la job-ul meu este atunci când simt adrenalina unui service cu casa plină, iar clienți ies pe poarta restaurantului cu zâmbetul pe buze și cu gândul la reîntoarcere.


5. Când ai știut că vrei să fii bucătar?


Am știut că am vrut să fiu bucătar în momentul în care stăteam cu mama acasă și mă lăsa să frământ aluat sau să fac clătite pe plită. Atunci știam că între mine și gătit se va lega ceva.


6. Ai vreo poveste amuzantă din culise?


Servisem un foie gras unui client și l-a trimis înapoi pe motivul că nu este destul de prăjit și crocant, deși era făcut corect. Eu l-am trimis pe ospătar înapoi la masă pentru a-i spune că l-am refăcut iar clientul a zis ceva de genul că „acesta este foie gras-ul pe care eu îl doream”.


7. Ce ai vrea ca publicul să știe despre meseria ta?


Aș vrea ca publicul să știe că a fi chef nu este deloc ușor ci, dimpotrivă, este o meserie care necesită sacrificiu, mult timp acordat, ore multe muncite sub presiune iar, la final, că este o meserie satisfăcătoare.


8. Există ceva ce ar trebui să fie „off limits” în bucătăriile restaurantelor?


Consider că nu ar trebui să fie limite în bucătărie, deoarece oamenii trebuie să-și exprime propria creativitate.


9. Ce crezi că diferențiază bucătăria Charlie de alte restaurante din oraș?


Bucătăria Charlie se diferențiază față de restul bucătăriilor prin modul și tehnica prin care noi gătim. Aici gătim într-un cuptor cu jar deschis (josper), care nu necesită metode termice aplicate preparatelor înainte de a fi servite, ci, dimpotrivă, preparatele au un gust mult mai aromat și cu tentă ușoară de fum, sunt mai fragede și mai suculente.


10. Trei motive pentru care ar trebui să vizităm Charlie?


Mâncare gătită corect


Motivul de a simți gustul mâncărurilor gătite la josper  


Cocktailurile preparate perfect de unii dintre cei mai profesioniști barmani


11. Un mesaj pentru cititori:


Vă așteptăm la Charlie că să va convingeți de ceea ce am zis eu aici.