Carte | Omul în căutarea sensului vieții

Aceasta este cartea pe care trebuie s-o citești în deplină liniște, pentru că este una dintre acele cărți care te va cutremura și pe care nu ai cum s-o uiți. I-am lăsat un loc pe raftul cu cărți despre viață și moarte, scrise cu simțirea celui care suferă și iubește, ca într-o rugăciune: America de peste pogrom (Cătălin Mihuleac), Jurnalul Annei Frank (Anna Frank), De două mii de ani (Mihail Sebastian).

Volumul este scris de Victor E. Frankl și ediția pe care o recomand este cea apărută în 2018 la Editura Vellant, în colecția Versant. Autorul - medic psihiatru, doctor în neurologie și filosofie, părintele logoterapiei, iar mai presus și mai dureros decât toate, a fost supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz. Cartea este ca o memorie a ceea ce a trăit în lagăre, unde i-a fost încercată voința de a continua și de a trăi, dincolo de inimaginabilele suferințe.

Sensul vieții din titlu îl regăsim, de fapt, în fiecare paragraf al cărții. Scrisă cu naturalețea omului care le-a văzut pe toate, cu mirarea pentru gesturile extraordinar de mici, dar atât de dătătoare de viață, cartea poate sta drept jurnal de orientare în viață, pentru cei care-și caută răspunsurile la cele mai oropsite întrebări din lumea filosofiei și nu numai: ce sens are viața, care este rostul meu aici?

Volumul este și o subtilă poveste de dragoste. Despărțiți de lagărele de concentrare, VIctor E. Frankl și soția, autorul scrie la un moment dat că nici măcar nu conta dacă afla că este in viață sau nu, pentru el, iubirea fiind la fel de puternică ca moartea.

Așadar, o poveste și un jurnal cu care este bine să vă începeți anul, să lăsați așteptările deoparte, ca să fiți fericiți. Căci, nu degeaba Shakespeare spunea că este foarte fericit, tocmai pentru că nu are așteptări de la nimeni. S-avem așteptări de la cărți!

Un an bun,

Corina

***Cartea recomandată: Omul în căutarea sensului vieții, de Victor E. Frankl, Editura Vellant, 2018