Alexandra Crăciun | Susținem producătorii locali

Las deoparte recenzia cârciumelor noi care s-au mai deschis pentru un subiect mult mai important. M-am hotărât ca de anul ăsta, să discutăm despre lumea culinară și din alte perspective: poate să discutăm despre trenduri, despre cum să fim clienți mai buni, despre cum să mâncăm mai sănătos.


Cred că am intrat într-un automatism atunci când vorbim despre alimentație și ne gândim prea puțin la un lucru pe care-l facem (din necesitate) de cel puțin trei ori pe zi. Mi-ar plăcea să devenim mai conștienți de puterea pe care o avem asumându-ne această simplă decizie: ce mâncăm și ce substanțe alegem să introducem în organismul nostru. Calitatea alimentelor consumate are un efect major asupra calității vieții.


Și un rol foarte important în acest proces îl au producătorii locali. Simpla alegere a produselor din zona geografică în care ne aflăm influențează atât sănătatea noastră (produs de bună calitate) cât și sistemul economic zonal (încurajând micii producători să trăiască și să-și câștige existența.


Cum putem să-i susținem pe micii producători? Iată câteva idei:




  • Să încurajăm restaurantele să achiziționeze produse locale, întrebând în mod expres de proveniența lor, și să le apreciem cu atât mai mult pe acelea care o fac deja;




  • Să cumpărăm produse de sezon, din piață, alegând și investigând atent sursa lor (doar pentru că le găsim în piață, nu înseamnă neapărat că sunt locale);




  • Să încurajăm întreprinderile care sprijină producătorii locali precum Nod Verde la Cluj sau Coșul Verde și Cutia Țăranului - din alte orașe;




  • Să începem cu susținerea producătorilor din satele bunicilor noștri, intrând în discuție cu ei și formându-le chiar noi un canal de distribuție;




  • Să ne înscriem pe platforma Slow Food Internațional, varianta locală a acestei inițiative. Să vă implicați atât în activități casnice de zi cu zi - au tot felul de provocări (de ex. de a mânca și consuma DOAR produse locale timp de o săptămână), cât și în cele care încurajează și ajută întregul ecositem local (cum ar fi voluntariatul în asociații de gen sau formarea de cooperative).