Cinci motive să participi la concertele Classic Unlimited

Ai auzit, fără doar și poate, de turneul Classic Unlimited. Da, acel turneu care duce muzica clasică în tot felul de locuri care nu par deloc a fi adecvate unui concert de pian. Se cântă în tipografii, în fabrici, saloane medicale, galerii de artă, mine de cărbuni și alte astfel de spații neconvenționale, și se cântă tare bine. Așa că, dacă nu te-ai gândit până acum să mergi la un astfel de concert, e vremea să o faci. Iată de ce:

  1. Pentru că vei avea ocazia să cunoști tot felul de lucruri interesante despre compozitorii și piesele din repertoriu grație felului unic de a povesti al pianistului Bogdan Vaida. Vei afla, de exemplu, că Prokofiev a compus Sonatele 6, 7 și 8 în timpul celui de-al doilea război mondial, de aici numele de ‘’Sonate de război’’. Sau că Enescu ducea dorul câmpiilor românești, iar această nostalgie se regăsește cumva în piesa Sarabande (op.10).

  1. Pentru că poți petrece o seară relaxată, alături de prieteni și de o bere Staropramen, fără stresul codului vestimentar impus de o sală de concert. Iar asta pentru că ideea de la care a plecat acest turneu a fost tocmai dorința pianistului Bogdan Vaida de a scoate muzica clasică din mediul ei oarecum auster și rigid și a o duce în spații în care lumea să nu se simtă complexată și care să nu impună o anume ținută.

  1. Pentru că poți intra în locuri în care nu te duci chiar în fiecare zi – cum ar fi o tipografie sau o fabrică de mobilă sau o mină de cărbuni. Crede-ne pe cuvânt, e o experiență cu totul aparte să asculți un concert de pian în astfel de spații. Sunetele se așează altfel de fiecare dată, pe măsura locului cu pricina.

  1. Pentru că poți să-ți îmbogățești universul muzical fără să spargi pușculița. Da, concertele Classic Unlimited sunt gratuite tocmai pentru a da posibilitatea cât mai multor oameni să ia contact cu această formă de artă. Bineînțeles, dacă ți-a plăcut concertul, poți dona la sfârșit o sumă pentru susținerea turneului. Dar numai dacă vrei.

  1. Pentru că e pur și simplu cool să mergi la un concert de pian.

La Cluj, următoarele Concerte Classic Unlimited vor avea loc pe 12 februarie la /FORM SPACE și pe 19 februarie la Vorbe