Trei povești despre Cluj!

Scenariu: vine un prieten în vizită pe la tine. Prietenu-i nu e din Cluj și vrea să vă plimbați prin oraș. Îl duci prin Piața Unirii, pe la Avram Iancu, eventual vizitați Bastionul Croitorilor sau locuri de genul. Prietenul tău îți pot pune întrebări de genul „ce- i asta?”, „ce înseamnă cealaltă?” și „dar asta cum e?” și tu ridici din umeri până când îl convingi să mergeți la o bere în Muzeului.


E interesant, dar cumva poți să trăiești toată viața într-un loc, dar să nu știi, de fapt, nimic despre el și despre istoria sa. Păi, pregătește-te de o mică (mică, promitem) lecție de istorie cu trei povești despre acele locuri din Cluj prin care treci aproape zilnic, dar este discutabil câte știi despre ele.


1. Piața UniriiPiața Unirii din Cluj nu-i doar acel loc în care se țin evenimentele în aer liber moca de zilele orașului. La un moment dat, a fost chiar cea mai mare piață din toată Europa Centrală și de Sud-est. Piața Unirii s-a dezvoltat și a crescut împreună cu orașul. Punctul 0 al Clujului cuprinde o grămadă de obiective turistice precum Str. Iuliu Maniu (strada în olgindă), Palatul Banffy,Casa Memorială Anna Bathory, sau Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail (una dintre cele mai frumoase clăditi gotice din oraș, ridicată cam prin secolul 14).


Poate ai observat că în Piața Unirii există și un fel de monument, și nu ne referim la statuie. Sub acea sticlă împrejurul căruia stau niște bănci pe care să te odihniești, se află câteva vestigii ale orașului antic Napoca, cam din perioada 106-275. Ruinele relatează povestea unui centru economic, spiritual și administrativ.


2. Piața Avram IancuA doua piață din Cluj ca mărime, Piața Avram Iancu a avut, pentru o perioadă bună din existența sa, scopuri total diferite față de cel pe care-l are azi (de a fi punctul 0 pentru artificii din oraș, de exemplu). Până prin secocul 19, a avut mai multe rolulri, precum locul în care soldații imperiului se antrenau, sau o piață în care negustorii încercau să vândă animale sau lemn. În prezent, avem statuia lui Avram Iancu care pare că se uită la tine din aproape orice loc te aflii în piață. Serios, plimbă-te în orice zonă între Catedrala Ortodoxă și Teatru Național și vei vedea că Iancu stă cu ochii pe tine.


Printre „obiectivele” din zona asta avem: Teatrul Lucian Blaga și Opera Națională, Palatul de Finanțe și Palatul Prefecturii, toate având un stil arhitectural aparte.


 


3. Bastionul CroitorilorBastionul Croitorilor a fost construit în partea de sud-est a orașului mediaval, cam prin secolul 15. Este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului rămas intact și azi. Bastionul aici de față a fost finanțat de breasla croitorilor din Cluj, fiecare turn al zidului de apărare fiind finațat de câte o breaslă: croitori, cizmari, tâmplari etc.


De-a lungul anilor, turnul s-a deteriorat, în special din cauza acțiunilor defensive ce aveau loc aici. Austriecii au schimbat, mai apoi, structura turnului când l-au restaurat la începutul secolului 18, oferindu-i forma de pentagon. Ultima restaurare a avut loc în anul 2009, când Turnul Croitorilor a devenit și primul Centrul de Cultură Urbană din oraș. Astăzi, puteți vizita turnul fie pentru istoria pe care o prezintă, fie pentru diferitele evenimente pe care le găzduiește.


 


Ți-am spus noi că este o lecție scurtă. Acum îți poți impresiona prietenii cu toate informațiile astea despre oraș (atâta timp cât te rezumi la aceste trei obiective, firește).