Maitreyi Devi, povestea adevărată

În perioada 4-24 februarie va avea loc evenimentul „Maitreyi Devi, povestea adevărată”. De fapt, este o serie de evenimente organizate the Centrul Cultural pentru Studii Indiene, ce vor avea ca scop aducerea în vizor pe adevărata Maitreyi Devi, cea care a stat la baza romanului lui Eliade.

În fond, se poate spune că majoritatea o cunoaște pe Maitreyi Devi doar ca personaj din universul Eliade, însă, în realitate, Maitreyi a fost un om extraordinar care de-a lungul vieții a avut mai multe roluri: poet, eseist, directorul de orfelinat, conferențiar etc.

Evenimentul mare cuprinde o serie de cam 10 momente, dintre care cel care se va întinde pe toată perioada 4-24 februarie este expoziția specială care va aduce manuscrisele și scrisorile sale personale în atenția publicului, găzduită la Muzeul Universității Babeș-Bolyai. Într-un interviu pentru Radio Cluj, Mihaela Gligor, unul dintre organizatori, declara: „Sunt 40 (n.r. scrisori) şi sunt foarte frumoase. Vedem acolo toată dragostea ei, dezamăgirea ei, suferinţa şi nenumăratele întrebări pe care şi le-a pus vizavi de ce a scris Mircea Eliade romanul, de ce a scris chiar aşa când lucrurile s-au întâmplat altfel. Maitreyi a fost şi în România în 1973, povesteşte aşadar şi peripeţiile ei din România. Sunt o mulţime de detalii extraordinare”.

Programul evenimentului cuprinde și diferite lansări de carte, expoziția de pictură „India mea” de Simona Harastasan, precum și o seară de muzică indiană și povești de călătorie.

 

4-24 februarie

Diferite locuri din oraș

www.facebook.com/indian.center.cluj