EUGEN ISTODOR | Chichirez

N-ai nicio apărare. Poți sta în casă, baricadat. Intră lumea peste tine. Te dă cu capul de pereți. Nu poți, nu poți. Ești implicat. Online și offline. Stau prin centrul Bucureștiului. Și cei din bloc plătesc întreținerea. Avem femeie de serviciu, e curățel pe scară.

Ce vroiam să spun este că în nopțile de iarnă, mai ales, pe caloriferul blocului sunt rufe la uscat. De câte ori le văd am aceeași întrebare. E om? Când a fost vremea protestelor credeam că e vreun protestatar lipsit, grăbit. Dar nu avea haine de protest. Mai degrabă adunătură de haine. Clar un cerșetor, un om al străzii. Bun, dar cum a intrat în scară?

Am avut mult timp panică. Nu mă simt în siguranță, cum intră un om de pe stradă, oricine și-și pune izmenele la uscat?Eu de ce n-o  fac? Unde-s izmenele mele? Serile de cugetare izmenologică erau murdare de gânduri. Dacă-s ale mele izmenele? Nu, nu erau. Dar, dacă erau ce făceam? Pândeam minute să văd cine pune izmene pe calorifer. Pândeam vietatea, căutam în subsol. Nu era decât o vedenie tot ce vedeam. Apoi, m-am obișnuit cu izmenele. Ușor-ușor mi-am spus că fac acte de caritate.

Am grijă de un biet om. Ce vroiam să spun? N-ai nicio apărare. Poți sta în casă, baricadat. Intră lumea peste tine. Te dă cu capul de pereți. Nu poți, nu poți. Ești implicat. Online și offline. Da, asta e. Iarna trecută și asta m-a dat o izmană cu capul de pereți. Om n-am văzut. Din furie, care nu m-a apărat, am dat în patima carității, blânzeniei. Așa m-am curățat. Mi-a fost bine. Mi-e bine.

EUGEN ISTODOR: Fost reporter la ziar de umor acum online pe perspektiva/hotnews.ro.