MARCIAN PETRESCU | Dezumanizarea de tip “smart”(phone)

O să zică unii că doar eu văd faze din astea... Merg pe stradă. Lume multă și grăbită. Un grăbit merge cu ochii-n pământ, pardon... în telefon. Are și căști în urechi.

Dă să treacă strada, pe trecere semaforizată, dar este roșu pentru pietoni. Grăbitul nu vede, nu aude nimic și pune piciorul pe carosabil. Îl trag destul de violent înapoi, ca să nu-l facă “afiș” mașina care trece-n viteză. Se întoarce spre mine, își smulge căștile și-mi spune vizibil enervat “ce faci frate?”. Ce să-i răspund? Că i-am mai câștigat încă o zi de viață sau că l-am scutit să devină clientul unui spital? Să-i țin o prelegere despre valoarea vieții raportată la “valoarea” unui telefon?

La ce privire avea nu cred c-ar fi înțeles. NIMIC! În momente din astea nu pot să nu mă întreb ce-o să se întâmple când o să devină realitate ultrapalpabilă “inteligenta artificiala” din unele filme SF ale ultimilor ani. Ne vom preda definitiv tehnicii, o vom  lăsa să ne conducă total sau abia atunci vom aprecia la justa valoare perenitatea și fragilitatea vieții reale. Pentru unii asta chiar va fi o mare dilemă!

Cityzen MARCIAN PETRESCU; Muzician de blues, cântăreț la muzicuță, liderul trupei TRENUL DE NOAPTE