Ursul de Aur revine la Berlinale!

Touch Me Not — Politicile Corpului | Masterclass despre strategii inovative de distribuție


La un an după ce controversatul TOUCH ME NOT a câștigat Ursul de Aur și premiul pentru Cel Mai Bun Debut la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, după un extins tur internațional - fiind invitat în peste 50 de festivaluri prestigioase din întreaga lume, și distribuit în peste 40 de țări, echipa filmului - regizoarea Adina Pintilie și producătoarea Bianca Oana - revine la Berlinale la invitația organizatorilor festivalului, în cadrul Masterclass-ului: Open Debates - Participatory films, pentru a împărtăși experiența cu totul specială a strategiei internaționale de distribuție și promovare a filmului, în particular conceptul inovator al Dezbaterilor Deschise TOUCH ME NOT - Politicile Corpului. Evenimentul are loc maine 12 februarie în cadrul BERLINALE TALENTS, cu sprijinul MEDIA Creative Europe.


Organizatorii festivalului explică de ce au ales acest format de eveniment:


«„De ce nu m-ai întrebat niciodată despre ce e filmul ăsta?”. Cuvintele de deschidere ale TOUCH ME NOT pledează pentru dialog — evenimentul nostru își propune să deschidă acest dialog. În ciuda succesului impresionant de care s-a bucurat, subiectul filmului s-a dovedit neliniștitor pentru unii critici și o parte din public. Totuși, strategia inovativă de distribuție concepută de Adina Pintilie și echipa sa — aceea de a trece dincolo de limitele sălii de cinema și a crea un dialog direct între protagoniștii filmului și spectatori în cadrul seriei de dezbateri TOUCH ME NOT Politicile Corpului — a reușit să depășească aceste bariere și să ducă la împlinire viziunea Adinei Pintilie despre cinema ca un proces permanent de auto-descoperire, ce implică deopotrivă protagoniștii, echipa și publicul.» (BERLINALE TALENTS) Mai multe detalii despre eveniment aici.


Prin intensa controversă pe care o stârnește, încă de la premiera mondială de la Berlinale, TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflexivitate și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care te face să reflectezi și să-ți pui sub semnul întrebării ideile preconcepute. Expunerea internațională a filmului a oferit o platformă solidă pentru deschiderea acestui dialog transformativ la o scară largă.


Pentru a susține acest process, echipa filmului a creat proiectul itinerant Dezbatere deschisă: TOUCH ME NOT - Politicile Corpului, în cadrul căruia protagoniștii filmului, pasionați activiști pentru drepturile omului venind din toate colțurile Europei, au intrat în dialog direct cu publicul internațional despre subiectele acute pe care filmul le pune în discuție:  granițele personale, corpul ca un "câmp de luptă" al ideologiilor, alteritatea, intimitatea și dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumusețea non-normativă, libertatea personală.


Cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Uniunii Cineaștilor din România, dezbaterile TOUCH ME NOT - Politicile Corpului au însoțit traseul internațional al filmului în cele mai importante festivaluri ale lumii, precum și pricipalele lansări  în cinematografe din Europa și America de Nord, fiind găzduite de evenimente și instituții influente, precum MOMA Muzeul De Artă Modernă din New York, ICA Institutul de Artă Contemporană din Londra, Festivalul Internațional de Film VIENNALE, Festivalul Internațional de Film Amsterdam IDFA, în parteneriat cu Centrul Cultural DE BALIE (una din cele mai importante platforme pentru dezbateri politice și culturale din Olanda), Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary etc.


MANEKINO FILM, producătorul și distribuitorul TOUCH ME NOT în România, își propune să aducă acasă acest spațiu de auto-reflexivitate și transformare printr-o serie de avanpremiere speciale însoțite de dezbaterile POLITICILE CORPULUI, programate în luna martie a acestui an, — susținute de One World România, și realizate cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, DACIN SARA și Institutului Goethe, — cu ocazia lansării filmului în cinematografele din toată țara pe 15 martie.


TOUCH ME NOT a fost nominalizat pentru European Discovery - Prix FIPRESCI  în cadrul prestigioaselor Premii ale Academiei Europene de Film, așa numitele "Oscaruri Europene" și s-a bucurat de o primire extraordinară din partea unora dintre cele mai importante publicații și voci critice internaționale:


THE NEW YORK TIMES: Tulburător, intens, imposibil de uitat... Corpul ca un tărâm misterios.
THE HOLLYWOOD REPOETER: Un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.
INDIEWIRE: Uman la modul radical, un tratat curajos despre relația stranie (și deseori înstrăinată) pe care oamenii o au cu propriile corpuri.
SIGHT & SOUND: "De un curaj extraordinar. O celebrare a sexualității, cu curiozitate și deschidere."
CRITERION: Una dintre marile descoperiri ale anului 2018.
LES INROCKUPTIBLES: Un film cum nu ați mai văzut. Cinema-ul ca experiență terapeutică.
LIBERATION: Re-descoperă ce înseamnă frumusețea!
DIE ZEIT: "O nesfârșită inițiere în atingere… Noi înșine, privitorii, devenim participanți în acest proces de căutare interioară"
KINO ZEIT: "Intim, profund... Nu e doar un film, e o călătorie de auto-cunoaștere."
LA VANGUARDIA: "Fascinant, radical, inovativ.. O abordare revoluționară a adevăratei naturi a sexualității"
TELERAMA: “Îți pune la încercare limitele și tabuurile"
DIE WELT: "Cei care vor avea curajul să-l trăiască până la capăt vor fi răsplătiți cu o nouă perspectivă asupra lumii."


Începând cu luna octombrie a anului trecut, TOUCH ME NOT a fost lansat în cinematografele din Franța, Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, Danemarca, Elveția, SUA, este lansat luna aceasta în Italia, Bulgaria și Croția și urmează să aibă premiera cinematografică în alte peste 20 de țări pe parcursul lui 2019. De asemenea, a fost invitat în peste 50 de festivaluri prestigioase din întreaga lume, printre care Toronto, Karlovy Vary, Viennale, BFI Londra, Sydney, Amsterdam, Sarajevo, Sevilia, Thessaloniki, Ierusalim, São Paulo, Rio de Janeiro, Mumbai, Montreal etc.


Cu muzică semnată de legendara trupă Einsturzende Neubauten, TOUCH ME NOT aduce laolaltă protagoniști din întreaga Europă: Laura Benson (Marea Britanie/Franța), Tómas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania). Imaginea este semnată de George Chiper Lillemark (România), designul de sunet de Dominik Dolejsi (Cehia), compozitor: Ivo Paunov (Bulgaria), scenografia: Adrian Cristea (România), costume: Maria Pitea (România).


TOUCH ME NOT este produs de MANEKINO FILM (Romania), în coproducție cu ROHFILM PRODUCTIONS (Germania), PINK (Cehia), AGITPROP (Bulgaria), LES FILMS DE L’ÉTRANGER (Franța) cu sprijinul CENTRULUI NAȚIONAL AL CINEMATOGRAFIEI, EURIMAGES, MITTELDEUTSCHE MEDIENFÖRDERUNG, TORINOFILMLAB, CZECH FILM FUND, BULGARIAN NATIONAL FILM CENTER, EUROMÉTROPOLE DE STRASBOURG cu participarea HBO ROMANIA, TVR, SENSIBLU, CHRISTIAN TOUR în cooperare cu THE POST REPUBLIC, STUDIO BYSTROUŠKA dezvoltat cu sprijinul CREATIVE EUROPE MEDIA, TORINOFILMLAB, ATELIER DE LA CINÉFONDATION (CANNES FILM FESTIVAL), CINEMART (INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM), CINELINK (SARAJEVO FILM FESTIVAL), BINGER FILMLAB, NIPKOW PROGRAM, S.E.E. CINEMA NETWORK câștigător al Premiului ARTE France Cinema @ CINEMART 2011, al Premiului CINELINK Post-production 2016 și prezentat la THE VENICE GAP FINANCING MARKET 2016