Muzică: RAY LAMONTAGNE – “PART OF THE LIGHT”

E aproape imposibil să nu iei ceva cu tine atunci când asculți muzica din ultimii zeci de ani, mai ales când vrei să te exprimi prin propriile compoziții. Practic, ceea ce se cântă în zilele noastre preia din stilurile și amprentele puternice lăsate de mai marii care au fost înainte. Unii iau cu neobrăzare și pretind că totul le aparține, profitând de neatenția consumatorilor majoritari, în timp ce alții preiau ceva din ceea ce deja a fost măreț dar vin și cu o contribuție proprie, o abordare cu aer de noutate și inspirație.

Cred că cele mai preluate tendințe sunt legate de psihedelia anilor ’60 și sonoritățile clasicizate ale cântăutorilor din anii ’70. O grămadă de artiști sensibili se exprimă modern, cu o nuanță inspirată din atmosfera acelor ani. Unul dintre cei mai personali autori de piese atractive din ultimii ani este Ray LaMontagne, care continuă maniera albumelor de după 2010, cu piese distincte, puternice, cu impact imediat atât asupra celor care caută trufandale cât și printre cei care caută patina anilor de grație în scriitura contemporană.

Un ambitus extins conturează melodii frumoase, susținute permanent de o chitară acustică și de aerul acela despre care vorbeam, adus din cea mai fecundă perioadă a marilor piese. ”Part of the Light” se desprinde de sunetul primelor albume, ceea ce ar putea desumfla câteva admiratoare nostalgice, în schimb vine cu câteva piese bune, cu stil, care va aduce un public nou pentru Ray LaMontagne, care rămâne un artist original și important.

Articol de Berti Barbera