CAPTAIN MARVEL: Un nou început

De Ziua Internaţională a Femeii, pe 8 martie, este anunţată premiera mondială al lui “Captain Marvel”, primul film Marvel având ca personaj principal o supereroină, Carol Danvers aka Captain Marvel, ce constituie deopotrivă un anunţ de schimbare a gărzii după încheierea fazei Avengers (“Avengers: Endgame” va fi lansat şi el în curând, pe 26 aprilie) şi într-o replică a Marvel Cinematic Universe (MCU) la intrarea în scenă în 2017 a lui Wonder Woman din DC Extended Universe.

Este un bun prilej să răsfoim dosarul unuia dintre cele mai interesante personaje feminine din comics-uri, creat de Roy Thomas în 1977, an de vârf al luptei pentru egalitatea dintre sexe în care prestigioasa revistă Time acorda “femeilor americane” premiul... “Man of the Year” şi saluta prezenţa în număr mare a acestora la National’s Women Conference. Dat fiind contextul special în care s-a născut în Pop culture şi mai ales felul cum s-a întâmplat (supereroina este rezultatul fuziunii ADN-ului său cu cel al supereroului Mar-vell imaginat în ’67 de Stan Lee, trimiţând la crearea femeii din coasta bărbatului), era de presupus că primul lungmetraj dedicat ei va aparţine categoriei ‘Origins’, aşa că primele lămuriri trebuie căutate în ceea ce ştim acum despre film, mai ales că am fost sprijiniţi cu informaţii exclusive pentru România primite de la Marvel Studios, despre personajele sale...

#1: Captain Marvel – FILMUL

Fost pilot de încercare în US Air Force, Carol Danvers (Brie Larson, câştigătoare a Oscarului în 2016 pentru “Room”) a devenit o eroină supra-terestră când s-a înrolat în Starforce, echipa de elită formată de Kree (rasă militaristă de extratereştri avansaţi tehnologic şi ştiinţific), însă odată revenită pe Pământ are probleme în a-şi recompune trecutul în memorie... până când planeta e absorbită în epicentrul unui conflict galactic între Kree şi Skrulls care riscă să o aneantizeze (ca bază de plecare în scrierea scenariului a fost utilizat arcul narativ “Kree-Skrull War”, conceput de Roy Thomas şi publicat în 1971, în #89-97 din Avengers).

Este un nou început pentru Carol, acum Captain Marvel datorită superputerilor pe care învaţă să le controleze, şi totodată un restart pentru MCU după “Avengers: Endgame”. Având acţiunea plasată la mijlocul anilor ’90, amintind de “Top Gun” prin scenele de zbor cu F-16 şi camaraderia dintre piloţii Danvers şi Rambeau/Lashana Lynch (plus că numele din comics a pisicii lui Carol, Chewie de la Chewbacca, a fost schimbat în film în... Goose, de la porecla prietenului lui Tom Cruise în “Top Gun”), “Captain Marvel” precede toate celelalte filme Marvel cu excepţia primului “Captain America” (similarităţile dintre costumele celor doi sunt fireşti atâta vreme cât ambii - înainte de a deveni supereroi - erau militari cu o carieră premilenială).

Asumându-şi influenţa lui “RoboCop”, regizoarea Anna Boden - co-semnatară inclusiv a scenariului - a definit astfel “Captain Marvel”: “Este un ‘mystery film’, un film despre auto-descoperire, despre ce poate cu adevărat lua prin surprindere şi care, la sfârşitul zilei, te face să îţi redefineşti în minte aşteptările.”. Mai departe... Liantul conceptului ‘Avengers’, organizaţia S.H.I.E.L.D., este prezentă în film prin două figuri deja familiare spectatorilor, Nick Fury (Samuel L. Jackson, în cel mai consistent rol al său de până acum în MCU) şi Agentul Coulson (Phil Gregg), aici însă în insolitele posturi de ‘boboci’ în treburile interplanetare, un Fury birocrat care lasă în urmă anii Războiului Rece ajungând să lupte pentru a stopa invazia Skrulls şi un Coulson încă neexperimentat, aflat la primele sale contacte cu acţiunea violentă de mare anvergură. Inamicii?

După cum îi defineşte Ben Mendelsohn (“Ready Player One”), interpretul neînfricatului Talos, liderul ofensivei Skrull cu abilitatea de a-şi schimba înfăţişarea, alienii Skrull - simpli, direcţi şi brutali - “sunt vedetele Heavy Metal ale lui Marvel... Sunt un soi de AC/DC a universului extraterestru... nişte porci spaţiali cu formă de şopârlă.”. Inamicii inamicilor? Rasa Kree, ce se apără de atacurile Skrull cu ajutorul corpului de elită militar Starforce condus de comandorul şi, totodată, mentorul lui Carol Danvers, jucat de Jude Law (“Sherlock Holmes”), cel care se relevă a fi Mar-Vell, responsabilul indirect de crearea lui Captain Marvel, secondat în război de mai vechea cunoştinţă Korath (Djimon Hounsou) din “Guardians of the Galaxy”, aici încă un soldat disciplinat, loial şi... lipsit de simţul umorului care s-a luptat cu Avengers (cu Captain America mai exact) la Hala şi nu un ciber-genetician agent secret în Supreme Intelligence precum în filmul cu Starlord şi Groot (apropo de acesta, în “Captain Marvel” apare şi ‘acuzatorul’ fanatic Ronan/Lee Pace). Alături de Korath, printre coechipierii lui Captain Marvel se numără specialistul în infiltrări Att-Lass (Algenis Perez Soto – “Sugar”), nedespărţit de perechea de pistoale de la centură, forţosul şi bărbosul albăstriu Bron-Char (Rune Temte – serialul “Fortitude”) şi formidabila ţintaşă Minn-Erva (Gemma Chan – “Crazy Rich Asians”).

Cât despre Annette Bening, actriţă nominalizată de patru ori la Oscar, aflată aici la primul contact cu universul comics-urilor, aceasta preia partitura savantei care o salvează pe Carol şi o transformă parţial în Kree. Alegerea lui Brie Larson pentru rolul principal a fost ea însăşi rodul unei lungi aventuri întrucât zvonurile au început să circule încă de la declaratia de intenţie a studioului din 2014 iar primele nume vehiculate au fost cele ale lui Jennifer Lawrence şi Emily Blunt. Speculaţiile au continuat cu Jessica Chastain, Bryce Dallas Howard şi Shailene Woodley până să se ajungă în punctul ilar în care Angelina Jolie ar fi trebuit să regizeze iar Charlize Theron să intre în pielea lui Carol Danvers, Mrs. Marvel.

Pe parcurs, informaţiile au început să vină din surse ceva mai credibile iar numele puse pe tapet au fost Yvonne Strahovski din serialul “The Handmaid’s Tales” şi Rebecca Ferguson din “M:I – Rogue Nation”, însă în 2016, la SDCC, s-a anunţat oficial că Brie Larson a primit rolul, la doar câteva luni după ce fusese recompensată cu un Oscar. Actriţa, o avocată a feminismului şi militantă activă în mişcarea #MeToo, a fost atrasă de personaj prin faptul că principalul război pe care îl poartă supereroina este cel cu ea însăşi, în încercarea de reconciliere a perfecţionismului Kree cu vulnerabilitatea componentei sale umane, astfel că ne putem aştepta ca scenele epice de acţiune stelară să alterneze cu cele de introspecţie.

“Eram o introvertită astmatică înainte de a face filmul ăsta.” a declarat Larson, care s-a antrenat fizic timp de nouă luni până la începerea filmărilor. “La angajare m-am gândit că reprezint cea mai proastă alegere pentru un film de acţiune... dar nu ştiam că am niţel din Keanu Reeves în mine! Cine ar fi ştiut?”. Povestea lui Captain Marvel din spatele marelui ecran nu se încheie însă aici...

Articol de IOAN BIG, Publisher Zile şi Nopţi