Lucuri pe care le știi doar dacă ești ... ANTRENOR DE ECHILIBRU

Lucuri pe care le știi doar dacă ești ANTRENOR DE ECHILIBRU [ADRIAN PINTEC, 32 de ani ]

Toată viața sa, Adrian Pintec a fost conectat, sub o forma sau alta, la un stil de viață sportiv. Acum se poate lăuda că, printre altele, este și specialist în antrenarea echilibrului, dar drumul până aici a trecut prin nenumăratei antrenamente de Ju-Jitsu, care, într-un final i-au adus și titlul de vicecampion național. De asemenea, Adi este și instructor de ski și snowboard, personal trainer și fondator NevBoard - Balance Board.

 

NevBoard a apărut în urmă cu 3 ani, pe la sfârșitul sezonului de schi și snowboard, când Adrian și-a dorit să găsească și la alte modalități de a dezvolta echilibrul pentru a deveni un schior / snowboarder mai bun. „Mai încercasem improvizații de genul o țeava și o scândură, un deck de skateboarding și o sticlă, dar nu erau foarte eficiente și făceau ca sesiunile să fie destul de scurte.” Atunci i-a venit ideea de a-și facem propriul device de echilibru. „Așa am început. Scândura am transformat-o într-o placă stratificată și i-am adăugat un sistem unic de ghidare, care să facă ca timpul petrecut pe board să fie mai lung, mai precis și mai rapid. Un clindru din lemn lucrat manual, care să se potrivească milimetric cu sistemul de ghidare, a devenit rollerul. După mult testing, am mai construit două extra rollere și i-am pus un nume. Numele i l-am pus după fetița mea, Neva, care era ca un titirez, mereu în căutarea echilibrului. Rezultatul final: un balance-board unic, complex, ușor de folosit și făcut doar din lemn, fără plastic sau metal.”.

 

Dar ce presupune a fi antrenor de echilibru? „Am practicat Ju-Jitsu, ski, snowboard, MTB, SUP și toți antrenorii din aceste sporturi vorbeau de echilibru în diferite feluri. Dacă ajungem la un psiholog, călugăr sau doctor și ei ne vor povesti de echilibru, iar lista poate continua. Cred că dacă ești un bun „antrenor” în această arie nu ar trebui să te consideri sau să te mândrești cu asta. Cu cât pare că știi mai multe, cu atât descoperi lucruri pe care nu le știi.” Adi mai spune că cei care caută să-și dezvolte echilibrul trebuie, în primul rând, să fie deschiși și să caute informații, să le filtreze, să fie mereu dornici să învețe și să-și dezvolte skill-uri noi, dar și să rămână umili.

Atracția pentru echilibru o avem cu toții, mai ales atunci când suntem mici. „Când suntem mici suntem super atrași de chestii precum: sărituri într-un picior, traversat copaci sau echilibristică pe țevi aflate la mică înălțime, cățărat, mers peste obstacole instabile și multe altele. Toate au în comun echilibrul.” Pe măsură ce creștem ajungem să înlocuim aceste obiceiuri cu altele mai „cool” sau ne agrenăm prea tare în viața de adult și nu mai avem timp de joaca de-a echilibrul. „Pe mine m-a prins de mic și nu am vrut să-i mai dau drumul”, mărturisește Adi. 

 

Cu ce se mai ocupă antrenorul de echilibru? „Am reușit de 2 ani de zile să strângem sub aceeași umbrelă sporturile care ne definesc cel mai bine și ne plac cel mai mult. Am numit aceasta umbrelă NevAcademy. Ne ocupăm cu echilibrul și iarna și vara. Pe timp de iarnă avem o școală de ski și snowboard în Poiana Brașov, iar pe timp de vară ținem cursuri de SUP (stand-up-paddle boarding) la 20 de minute de Brașov. Începand de anul acesta vom avea și ture de mountain-bike cu biciclete asistate electric (e-bike). De exemplu: vii la Brașov și indiferent cât ești de antrenat, urci cu noi din oraș, pe poteci și drumuri forestiere ușoare până la Cabana Postăvaru, acolo servim un snack și ne întoarcem înapoi. Dacă ești antrenat, te ajută bateriile mai puțin, dacă nu, te ajuta mai mult. E simplu.” De parte de MTB se va ocupa soția lui, Karina, care e vicecampionă națională la MTB și singura româncă care a participat la Absa Cape Epic, cel mai dur concurs de mountain-bike din lume.

Filosofia după care se ghidează în viață antrenorul de echilibru este: „Munca se uită, rezultatele rămân”. Este o mentalitate ce i-a fost insuflată de mic de tatăl său. „De obicei, pentru toate lucrurile faine și rezultatele bune pe care le obținem, muncim mult. Nu?! Dar oare chiar îți mai aduci aminte cât de mult? Am pus pe schiuri și snowboard sute de copii și oameni mari, am fost printre primii în țară la Ju-Jitsu mai mulți ani la rând, dar când mă uit în spate, parcă nu îmi aduc aminte să fi fost așa greu. Ba, mai mult, îmi aduc aminte că a fost bine, că au fost momente faine.”.

 

Pentru Adi, cea mai mare provocare din cariera de antrenor de echilibru este stima de sine a celor mici și mari deopotriva. „Nu e o generalitate și nici nu vreau să stârnesc controverse, dar mi se pare că ar fi mai bine ca părinții să se pună mai mult în pielea copiilor lor decât să îi forteze pe cei mici să fie adulți ca ei. Am lucrat cu multi copii care nu aveau voie să facă mai nimic pe acasă, ca să nu „nu strice”. Dar mai avem și copii care constant sunt încurajați să încerce lucruri noi și să dea greș. Oare cum e mai bine?”.

Importanța echilibrului în viață este vitală, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru. „În afară de momentele în care stai întins în pat și nu faci nimic, în rest, ai nevoie de echilibru la fiecare pas. Dacă stai să te gândești că echilibrul se găsește în egală măsură și la nivel mental, devine unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții.”.

Cele mai frumoase reacții ale celor care au învățat să-și controleze echilibrul au venit din parte celor pe care îi învață să se dea pe ski, snowboard sau SUP, atunci când le „iese”. „Îmbrățișări, mesaje de mulțumire și recomandări către alți prieteni/rude nu întârzie să apară. Dar, până la urmă, faptul că ai făcut cât de mult și bine ai putut rămâne reacția de mulțumire personală și e cea mai de preț.”.

Dezvoltarea echilibrului îți poate schimba viața în moduri de care nici nu-ți dai seama. „Începi să te simți mai conștient în viața de zi cu zi, de la simplul mers pe stradă, la alergări, în autobuz, metrou sau în zilele în care este alunecos pe jos. Înveți să te descurci mai bine și mai relaxat pe orice sport nou pe care-ți dorești să-l încerci. De asemenea, echilibrul fizic se propagă și în cel mental, iar șansele sunt foarte mari sa descoperi îmbunătățiri și în luarea deciziilor.”.

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi