Află de la Alina Pavelescu, lucruri pe care le știi doar dacă ești arhivist

Alina Pavelescu - director adjunct la Arhivele Naționale ale României

Vârsta:  47

„Arhivistul e una dintre profesiile cele mai complexe din societatea de azi“

„Nu că eu sau alții am fi fix așa, dar portretul arhivistului ideal ar trebui să se refere la un personaj cu o cultură enciclopedică, cu fler de detectiv, cu o minte disciplinată și simț practic, cu o doză de simț artistic, cunoștințe de istorie, teoria administrației, drept și, mai nou, cu foarte bune cunoștințe de IT“.

„O țară fără arhive nu ar putea fi un stat“

„Instituția Arhivelor s-a născut peste tot în lume odată cu statul, din nevoile acestuia de funcționare, iar un stat fără arhive ar fi, pur și simplu, un stat nefuncțional, un stat în disoluție“.

„Arhivele păstrează documentele administrațiilor, centrale și locale, de când există statul modern și până în prezent”

„În cazul arhivelor românești, avem o mare cantitate de documente medievale și documente ale unor personalități culturale. Arhivele țării nu refuză să ia în grijă niciun document referitor la istoria țării, dimpotrivă, îi încurajăm pe toți cei care doresc să ne lase în păstrare documentele lor de familie“.

„Rolul arhivistului nu este acela de a păstra secrete, ci de a pune în circuitul public cât mai multă informație istorică“

„Misiunea cea mai importantă a unui arhivist este aceea de a asigura perenitatea arhivei, nu de a o ascunde de ochii altora. Fără ochii celor care au nevoie și în viitor de documentele pe care arhivistul le conservă, el nu se poate valida ca arhivist“.

„Dacă hârtia va dispărea, arhivele vor trebui să găsească alte modalități de a păstra informațile“

„Deja sunt semnale în acest sens, cel puțin în anumite domenii de activitate. Digitalizarea documentelor, existența unor baze de date uriașe, care facilitează enorm cercetarea sunt un pas înainte, unul mare și benefic“.

Ioana Mircea - Redactor-șef Zile și Nopți Brașov