Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/03/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești eroină

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești eroină Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești eroină


Laura Iancu – Subofițer operativ principal paramedic

38 de ani

„Să fii erou înseamnă să renunți la propria persoană, pentru altcineva, iar cu asta te naști“

„Un erou renunță la propriile nevoi, la propria persoană, pentru cel care are nevoie de ajutor. Cu asta, te naști, foarte greu o poți dobândi pe parcurs. Nu cred că oricine ar fi dispus să facă așa ceva, mai ales în vremurile acestea. În ceea ce mă privește, nu eu am ales această postură, ci pur și simplu cred că ea m-a ales pe mine. E un destin care te aduce aici, te lasă să explorezi terenurile, dar apoi te aduce tot în același loc, unde trebuie să fii“.

Continuarea vieții, cel mai mare vis; pierderea unei vieți, cel mai mare coșmar al unei eroine

„Cel mai mare vis al unui erou e să știi că datorită ție sunt oameni sau măcar un om căruia îi este mai bine în viață sau poate să își continue viața. Să știi că datorită ție, lumea e mai bună sau ai lăsat ceva în urmă. Pe de altă parte, cel mai mare coșmar e să nu pot să salvez pe cineva, deși fac tot posibilul, mai ales dacă e copil. „Să nu fie copil!“, e singura rugăciune pe care o spun atunci când sună alarma. E greu și când e om matur, dar când e copil e foarte dureros. Și uite că rugăciunea a ținut, nu am avut niciodată un copil și nu știu cum aș reacționa, pentru că sunt mamă“.

 „Nu uiți nici o intervenție, nici măcar una!“

„Deși știi că ai facut tot ce îți stătea în putință, îți revizuiești acțiunile: oare am facut totul, oare ce n-am făcut și gândurile acestea, cu greu încetează. Nu uiți nici o intervenție, nici măcar una, toate rămân în memoria ta.“

Munca este în echipă

„La noi, munca se face doar în echipă, suntem acolo îmrepună, având același scop, să salvăm vieți. Doar după intervenții grave, „nu mai suntem împreună“, se lasă o liniște profundă și simți nevoia să îți suni părinții, copiii, să la auzi vocea, să știi că sunt bine. De exemplu, pe descarcerare, unde vezi accidente foarte grave, în care nu mai recunoști dacă peroanele din mașină sunt oameni sau altceva, atunci se lasă o liniște de mormânt“.

„Dacă vrei să fii eroină, în primul rând trebuie să ai foarte multă încredere în tine“

„Pentru a fi erou în primul rând trebuie să fii uman, iar ca femeie trebuie să ai și foarte multă încredere în tine. Pot să spun că munca alături de colegii mei din echipă, care sunt toți bărbați, m-a ajutat să am foarte multă încredere în propriile mele forțe. În al doilea rând trebuie să te gândești că chiar tu poți fi în situația în care ai nevoie de acest ajutor, sau cineva apropriat. Trebuie să vezi persoana pe care o salvezi, ca fiind cineva apropriat, chiar dacă nu îl cunoști. Gândește-te că prin ceea ce faci poți fi un exemlu pentru mulți alții, să fie mai implicați și dacă pot să ajute, să o facă fără ezitare“.  

*Acest articol este realizat în onoarea tuturor femeilor din structura operativă, din cadrul I.G.S.U. România.

Ioana Mircea – Redactor-șef Zile și Nopți Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută