Interviu | FLAVIA HOJDA

Flavia Hojda a fost una dintre invitate la cea de-a 9-a ediție a Serilor Filmului Românesc. În interviu veți cunoaște o tânără care vorbește despre frumosul din actorie, despre dorurile de casă și despre cum întâmplare numită Selfie i-a cam schimbat viața.

Ai avea curajul Anei de a accepta pariul din SELFIE 69?

Nu cred, căsătoria este ceva mult mai serios. Dar cred că Ana a fost pusă într-o anumită conjunctură din care nu a avut cale de întoarcere. 

Cum ai descoperit pasiunea pentru actorie? Ai știut dintotdeauna că îți este potrivită sau ai observat pe parcurs?

Pasiunea pentru actorie am descoperit-o atunci când am început repetiţiile pentru Selfie, atunci am avut şi primul contact real cu actoria. Probabil, am simţit dintotdeauna că îmi este potrivită, dar nu am avut curajul să recunosc şi nici vreun fel de legătură directă cu lumea ei până la sfârşitul liceului. Îmi amintesc, atunci când eram mică, îmi imaginam că sunt diferite personaje şi dădeam performance-uri în faţa copacilor din grădina bunicii.

De asemenea, cântatul reprezintă o prioritate în viața ta. Cum te organizezi pentru a avea timp și de actorie, și de cântat?

Într-adevăr, muzica a fost pasiunea pe care am descoperit-o mai întâi. Prin muzică am ajuns la actorie. Timpul nu e o problemă atunci când iubeşti ceea ce faci. Când eram la facultate, cântam prin casă. Acum am mai mult timp și pot să mă ocup de muzică într-un mod mai activ. Am început un proiect acustic cu Pavel Ulici, în care luăm melodii care simţim că rezonează cu noi şi cu mesajul pe care vrem să îl transmitem, le trecem prin filtrul nostru şi le dăm mai departe în concerte.  Cu surorile mele ne gândim să începem un proiect împreună care sper să se concretizeze în viitorul apropiat.

Cum te-ai simțit de-a lungul competiției X Factor? Ce ai învățat din această experiență?

A fost o experiență foarte frumoasă, dar și dură într-un fel, pentru un copil, având la momentul respectiv doar 18 ani. Am cunoscut mulți oameni faini şi profesionişti, am descoperit lumea din spatele scenei.

De ce îți este cel mai mult dor din locul natal, Sighetu Marmației?

Sunt două lucruri: mi-e foarte dor de momentele în care eram împreună cu toată familia și de locurile la care aveam acces în fiecare zi, de plimbările pe care le făceam după școală, pe marginea râului, pe lângă pădure. Cel mai mult îmi este dor de legătura cu natura, care acolo te înconjoară din toate părţile, și care era mai puternică atunci.

Ce sfaturi poți oferi studenților sau viitorilor studenți la actorie?

Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Le pot spune să se bucure de ce li se întâmplă, să își dea voie să fie liberi, să experimenteze, să lase artistul din ei să se desfăşoare, să greşească, pentru că acela este momentul în care poți să încerci orice nebunie şi să te descoperi.

Ce ai învățat, cu ce lucruri ai rămas după filmările pentru SELFIE?

Selfie a fost prima mea legătură cu actoria, de acolo a început totul. Am învățat extrem de multe de la colegii mei, de la Cristina Iacob, de la Mihaela Mihuţ, care a fost coach-ul nostru. Am rămas cu prieteni și cu unele dintre cele mai colorate și frumoase amintiri.

Ce apreciezi cel mai mult la o persoană? Care este primul lucru pe care îl observi la cineva necunoscut?

Apreciez oamenii care și-au păstrat sufletul frumos.  În momentul în care ești cu cineva necunoscut, simți imediat dacă există o conexiune sau măcar o energie care se potrivește cu a ta.

Care este povestea din spatele inelului de pe posterul SELFIE 69?

În poster apare un inel clasic, dar am să vă spun despre cel din flori de cireș, a cărui poveste s-a născut  la repetiţii. Cristina a știut cum să facă să ne simțim protejați și liberi, să lăsăm lucrurile să ni se întâmple şi să încercăm orice ne trece prin minte dacă vine în sprijinul personajului, atunci când lucrăm. Când am încercat prima oara acea scenă, încă nu ştiam bine textul, dar ştiam că Ana trebuie să îl convingă pe Brain să o ia de nevastă. S-a întâmplat să existe o vază cu crenguţe de cireşi înflorţi aproape de mine, şi când credeam că am eşuat, am văzut florile, care m-au inspirat să creez un inel şi să transform cererea în căsătorie în ceva mai puţin convenţional.

Interviu realizat de Dariana Pintilii, voluntar în echipa de PR a festivalului SFR

detalii despre festival: www.festivalsfr.ro