Cartea cu secrete despre marii artiști ai lumii

Cum ar fi să cunoști cele mai picante secrete ale marilor artiști ai umanității? În plus, să-ți fie prezentate și într-o manieră amuzantă, încât să ai nevoie de pauze de râs? Viața secretă a marilor artiști, de Elizabeth Lunday a cucerit deja rafturile. Cu un subtitlu ispitior, cartea face înconjurul lumii, încă din 2009, când a fost publicată în engleză. autoarea este o mare iubitoare a poveștilor din spatele cortinei marilor personalități. Mai cu seamă, o atrag lucrurile pe care, în mod obișnuit, nu le citim în biografii sau cărți de istorie și artă.

Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Paul Cezanne, Vincent Van Gogh, Henri Matisse, Pablo Picasso, Marc Chagall, Marcel Duchamp, rene Magritte, Salvador Dali, Frida Kahlo sau Andy Warhol sunt câțiva dintre artiștii cu care jonglează autoarea și scoate detaliile cele mai neașteptate din povestea vieții lor.

Volumul poate fi considerat ca un almanah al marilor secrete ale artiștilor lumii și convine dacă vrem să ne gândim la geniile artei ca la niște oameni care aveau și ei dorințe, neplăceri, dureri, fericiri și exagerări. Mulți dintre artiști au trecut prin viață ca printr-o maree de crize, cu fluxuri și refluxuri ale trăirilor. Unii au trăit în familii fericite, pline de dragoste, alții au dus lipsa banilor, a afecțiunii sau au fost (chiar) născuți ilegitim. Cert este că toate detaliile din copilărie și-au pus amprenta în arta lor și în ceea ce aveau să comunice lumii prin aceasta.

Cred că această carte te poate însoți atunci când vrei să faci turul de onoare în muzeul lumii, unde ai de descoprit nu doar genii, ci și oameni care au suferit și au creat, au suferit și au creat…

Viața secretă a marilor artiști: tot ce nu ți-au spus niciodată profesorii despre marii pictori și sculptori, de Elizabeth Lunday, Editura ART, 2018.