Lucruri pe care le știi doar dacă ești DESIGNER VESTIMENTAR cu ISABELLE VIJIIAC

Atelierul de creație a lui Isabelle Vijiiac funcționează în București de ani buni de zile, oferind celor care iubesc frumosul și eleganța piese vestimentare ce par rupte din basme urbane sau filme care încep cu „once upon a time”. În atelierul ei, totul se face cu migală, răbdare și atenție la detalii și în niciun caz cu gândul la trendurile din mainstream.

 

Despre alegerea acestui drum, Isabelle spune că s-a lăsat ghidată de emoții, acestea i-au îndrumat de multe ori pașii în alegerile făcute și așa a fost luată și decizia de a urma cursurile Universității de Arte din București. „Pot spune că sunt norocoasă să lucrez cu pasiune în ceea ce fac, resimt poate mai ușor momentele grele din acest motiv. Nu aș ști ce moment a fost definitoriu în parcursul meu profesional, dar încă din copilărie am fost atrasă de culori, de a-mi schița ideile pe hârtie și, ulterior, de a le pune în practică. Bunica din partea mamei a cochetat în tinerețe cu croitoria și posibil să îmi fi transmis ceva din pasiunea ei pentru frumos. Mereu îi redescopăr rochiile când o vizitez și sunt fascinată de țesăturile și imprimeurile alese. Sunt atât de actuale și deosebite, au acel aer retro dar contemporan, și îți dau senzația că fac parte din personalitatea celei care le îmbracă.”, povestește Isabelle.

 

Întrebată despre ce părere are despre trendurile din modă, Isabelle ne spune că nu și-a dorit niciodată să fie în trend, să creeze după direcțiile date de prezentările anuale de modă. „Urmăresc în linii mari cromatica și siluetele propuse, dar nu mă aliniez lor. Pentru mine o colecție sau, mai bine zis, piesele emblematice ale sezonului sunt inspirate de cele mai multe ori de personaje care au lăsat o amprentă estetică asupra lumii artistice, de culorile și de formele naturii sau de emoțiile și amintirile unei călătorii recente.” Isabelle ne mai spune că a căutat mereu ca hainele ce-i poartă semnătura să fie feminine, să evidențieze atuurile unei femei, să le facă să se simtă frumoase și încrezătoare când îmbracă o rochie realizată în atelier. „Un material prinde viață doar atunci când îl pui în contextul potrivit. Mai important este să simți haina ca pe o extensie a personalității tale, ca o completare estetică a interiorului și nu ca un trend de urmat.”

 

Despre cum îți poate influența viața o garderobă care e la modă sau care e mai „cu stil”: „Stilul personal se definește pe parcurs, se schimbă împreună cu tine, evoluează în funcție de emoțiile tale, de mediul în care lucrezi, de stilul de viață. Percepția asupra unei persoane este de multe ori influențată de alegerile vestimentare, tinzi să judeci rapid pe cineva după aparențe.”, ne mărturisește Isabelle. Ne mai spune și că în multe domenii se pune accent pe un anume dress code sau că garderoba poate reflecta și o apartenență la un grup social definit prin elemente stilistice specifice. „Eu cred, totuși, că ar trebui să fim mai permisivi, să lăsăm creativitatea să iasă la suprafața și să ne jucăm după bunul plac cu imprimeurile, culorile și croielile care ne plac sau avantajează.”

Despre cum ia naștere o nouă ținută, Isabelle ne spune că nu pornește niciodată de la ideea că trebuie să facă o colecție care să se vândă, să placă cuiva anume. „Le fac în funcție de ce mă inspiră atunci, de ce ce emoții mă încearcă când găsesc materialele potrivite. Creez poveștile din jurul rochiilor în același timp cu realizarea acestora, știu unde le-aș fotografia din start. Mă ghidez mereu după aceeași idee atunci când creez rochiile ce-mi poartă semnătura: să rămână feminine și clasice, cu acel je ne sais quoi care te îndeamnă să le îmbraci chiar și în momentele când nu ești privită.”

Despre cum se îmbracă românii: „Personal, simt că lumea este de ceva timp mult mai receptivă față de produsele realizate sur mesure și înțelege atuul acestora față de cele de serie. Este un proces ce implică migală și timp. Eu am încercat să readuc încă de la început în atenția publicului această experiență personală în realizarea unui produs pe comandă. Eu sunt încrezătoare în apetitul românilor de a reîncepe să aprecieze și să cumpere produse locale fiindcă oferta s-a diversificat mult în ultimii ani și sunt multe afaceri ce oferă produse de calitate ca alternativă la cele mass market.”

Dacă ar fi să facă o recomandare tuturor românilor, din punct de vedere al stilului vestimentar, Isabelle spune că le-ar recomanda să experimenteze mai mult. „Să lase un pic preconcepțiile la o parte și să pună mai mult accent pe emoție în alegerea hainelor. Stilul ar trebui să fie ceva personal, intim, nu tras la indigo.”

 

Despre tendințele din acest an și ce o să se poarte în 2019, Isabelle spune: „Vara eu m-aș ghida mereu după culorile deschise, imprimeuri florale, materiale ușoare și răcoroase - in, bumbac, mătase. Dungile, care îmi sunt foarte dragi, vor fi mereu o alegere inspirată, pălăriile și gențile de rafie care încă sunt în tendințe. Îmi place că se merge în continuare pe lungimile medii ale rochiilor și fustelor, un detaliu pe care îl consider elegant, romantic.”

Articol realizat de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti

foto credit: Andreea Mitran
foto credit: Felicia Simion
foto credit: Emm & Clau Făgădar