Lucruri pe care le știi doar dacă ești dezvoltator de antreprenoriat social, cu Caroline Fernolend

Caroline Fernolend- președinte Fundația Mihai Eminescu Trust

Vârsta: 55 ani

Dezvoltarea unei comunități e bazată pe bunăstare și ea vine din antreprenoriat social

„Toate proiectele pe care le facem se bazează pe nevoia comunității, a mediului și a famililor, de a avea un trai mai bun. E foarte important să dai încredere oamenilor, că mâinile lor pot face produse de care comunitatea are nevoie. Prin asta, automat se satisface nevoia de bunăstare a comunității“.

Autentitcitatea României rurale este marea bogăție a noastră

„Cred că autenticitatea noastră, încă nu este suficient de exploatată, deși aceasta reprezintă un atu foarte mare al țării. Autenticitatea trebuie văzută ca făcând parte din noi, și nu ca fiind de domeniul trecutului. La ea trebuie să contribuim, îmbunătățind-o frumos, cu bun simț“.

Fiecare generație are datoria să contribuie la dezvoltarea societății

„Pentru mine «conservarea patrimoniului» e ceva static. El trebuie păstrat și valorizat pentru astăzi. Noi în casele de la 1800, păstrăm autenticitatea, dar amenajăm și o baie modernă. Trebuie să ne adaptăm și la nevoile și confotul vremurilor în care trăim“.

Nu trebuie să impui ceea ce crezi tu că e bine de făcut, ci trebuie să vezi și să asculți adevăratele nevoi ale oamenilor

„În ’90, m-am gândit cum pot eu să contribui foarte modest la revitalizarea comunității și a spiritului de comunitate. Trebuie să asculți adevăratele nevoi ale oamenilor. «Ce știi, ce poți să faci, ce faci să înveți?»; acestea sunt câteva întrebări de la care trebuie să pornești cu fiecare om“.

În oraș ești unul din mulți, la sat îți împarți problemele cu ceilalți

„Cred că mediul rural e mai sănătos. La sat nu ai nevoie de psiholog, pentru că împarți problemele cu cei din comunitate, la oraș ești unul din mulți, ești singur“.

Tinerii sunt viitorul acestei țări și așa cum îi creștem, așa va fi viitorul

„Dorința și visul meu este ca tinerii să fie mândri și să își dorească să rămână la țară. Facem multe activități cu ei: de identificare a patrimoniului, de reciclare, acțiuni de curățenie unde participă din fiecare casă; astfel încât tinerii să își iubească locul, și să nu îl părăsească“.

Ioana Mircea - Redactor-șef Zile și Nopți Brașov