Interviu | Dodo, Fondator MMNW

În ediția trecută vă povesteam despre o nouă școală de muzică ce-și va deschide în curând porțile în Cluj: Make Music Not War – MMNW, un loc în care iubitorii de muzică vor putea studia producție de muzică electronică, trecând prin cel mai cunoscut soft din domeniu – Ableton.


Școala se va deschide oficial pe 13 aprilie la Planktoon Gallery. Ca să ne pregătim de marea deschidere și să înțelegem mai multe despre ce își propune MMNW să facă, am stat la o poveste scurtă cu Dodo, DJ clujean binecunoscut pe scena muzicii electronice și cel care a pus bazele noii școli.


Német Előd, cunoscut pe scenă drept Dodo, a văzut nevoia unui astfel de cadru în Cluj-Napoca. MMNW a fost construit după propria viziune și structura sa este influențată mult de experiențele personale ale DJ-ului din această industrie. Cursanții, fie că vor să-și întărească anumite cunoștințe pentru a începe și ei un proiect muzical, sau pur și simplu sunt pasionați de muzică și doresc să dedice mai mult timp acestui hobby, vor putea învăța direct de la „sursă” tot ce ține de culisele acestei industrii. Îl lăsăm pe Dodo să vă zică mai multe. Lectură plăcută!


1. Cum ți-a venit ideea acestei școli?


Industria muzicală din Cluj e într-o creștere continuă de foarte mult timp. E un oraș plin de evenimente, festivaluri, DJs, trupe, producători, oameni super tari și deschiși. Ideea îmi era în cap de foarte mult timp și cam aproape de un an am început să lucrez mai serios la proiect. Știu că e nevoie de așa ceva și acum e momentul.


2. Ne poți spune mai multe și despre numele Make Music Not War? Cum ai ajuns la el?


Despre nume prea multe nu pot să zic. Mesajul principal cam e acolo. Să ne gândim puțin, cum ar fi lumea dacă toți am face muzică în loc de războaie, certuri și ură?


3. Cui se adresează școala? Care ar fi profilul cursanților?


Școala se adresează tuturor oamenilor care iubesc muzica. Nu contează în ce domeniu lucrezi, sau dacă ai deja vreo legătură cu muzica sau nu. Contează să o iubești și să facă parte din viața ta. Dacă e așa, MMNW o să îți placă și o sa îți găsești locul la noi.


4. Care ar fi structura cursurilor și stilul prin care se va învăța?


La structură încă se lucrează momentan, ce pot spune este că o să avem un curs de Ableton, de cinci săptămâni. Săptămânal două ședințe, 3 ore/ședință. În total 30 de ore. E timp ideal pentru a prinde ideile principale si bazele de Ableton.


5. Ce putem învăța de la MMNW?


De la MMNW și de la oamenii cu care o să colaborez o să putem învăța absolut tot despre muzică, despre industrie muzicală.


6. Știm că deschiderea este programată pe 13 aprilie. Ce ne pregătește MMNW acolo?Evenimentul de deschidere o să fie unul foarte prietenos și cosy, cu porți deschise la locația unde se vor desfășura activitățile școlii. O să avem o zi întreagă cu discuții despre cursurile noastre, cu punch, mâncare și, bineînțeles, cu multă muzică. Am invitat câțiva artiști de pe scena muzicii electronice, care se pregătesc cu niște live și dj set-uri foarte interesante.


7. Să ne imaginăm că există acum un cititor care încă nu e decis dacă să se înscrie la curs sau nu. Ce i-ai spune? De ce s-ar înscrie?


Să se înscrie, că o să îi placă și mai tare muzica, chiar mai mult decât până acum. O să fie îndrumat de niște oameni super simpatici și profesionali. O să se distreze și o să învețe prin distracție și garantat o să plece după fiecare ședință acasă cu ceva nou în cap.


8. Primii pași abia acum se iau, dar ai vreo viziune despre cum ai vrea să arate MMNW pe viitor?


Planul e ca în afara cursurilor să organizez aproape în fiecare lună câte un workshop gratuit cu diferiți invitați din industrie. Încet-încet, se așază lucrurile și o să se întâmple și asta.


Un alt plan pe viitor este ca lângă cursurile de producție muzicală, să pornim și alte feluri de cursuri. Visul și planul meu pe termen lung sunt să pot crea un program pentru oamenii care nu își permit un astfel de curs. Un program gratuit pentru copii. Sunt sigur că sunt foarte mulți copii talentați care probabil nu au habar despre ce sunt ei în stare să facă și, din păcate, nu au nici posibilitatea de a afla. Acest plan chiar necesită mai mult timp și răbdare, dar, încet-încet, pe toate le rezolvăm.


9. Ai un mesaj pentru cititori?


Hai pe 13 aprilie la evenimentul de deschidere pe strada Napoca 5 că o să fie soare, punch și muzică bună toată ziua!