POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Interesting Times Bureau - Oamenii care-ți dezvăluie Bucureștiul

Bucureștiul poate părea un oraș enervant și cu multe lucruri pe care e foarte ușor să le urăști, mai ales dacă te numeri printre cei care-i spun „casă” acestui loc. Însă, pentru turiști lucrurile stau un pic diferit. Nu puțini sunt cei care pleacă de aici absolut fascinați. Acest lucru se întâmplă și pentru că turiștii ajung uneori să cunoască orașul mai bine chiar decât cineva care locuiește aici de ani de zile.

E o întâmplare care se datorează în parte și celor de la Interesting Times Bureau, oamenii care fac unele dintre cele mai interesante tururi ale Bucureștiului, dar care investesc o parte din banii primiți pe tururi în noi opere de artă stradală. Deci, nu doar că dezvăluie într-un mod inedit Bucureștiul, dar contribuie și la înfrumusețarea sa.

credit foto: Bogdan Gheighis

Ideea tururilor pentru străini le-a venit în 2013. „Noi călătoream și ne plimbam mult în afară, însă cunoșteam bine și orașul, astfel că ne-am dorit să facem niște tururi altfel prin București. Tururi în zone ascunse, nu foarte turistice. De la o idee am trecut la fapte, iar astăzi avem 10 tururi organizate cu regularitate pentru turiști.”

Despre cele mai populare tururi și cele de care sunt cei mai mândri, cei de la ITB amintesc în mod special de turul care include Piața Obor. „Este un tur în care ne plimbăm  prin mahalale, povestim de comunitățile armene și evreiești, dar descoperim și arhitectura Bucureștiului pe străzi ascunse și liniștite și dezbatem probleme contemporane. Ultima oprire este în Piața Obor,  unde mâncăm mici, legume și brânză de la producători locali. Ne-am bucurat să promovăm terasa Obor într-o competiție internațională de street food - micii de la Terasa Obor ajungând în top 10 în această competiție.”

credit foto: Alexandra Siebenthal

Despre cele mai mari provocări: „Una dintre provocări a fost să-i convingem pe bucureșteni că Bucureștiul este mult mai mult decât Ateneul Român și Palatul Parlamentului. Provocarea este legată și de parteneri - ne dorim să susținem comunitatea locală și distribuitorii locali, iar aceștia, de multe ori, nu rezistă pe piață sau nu pot înțelege de ce ai vrea să îi incluzi în tururile tale.”

Despre ce face ca Bucureștiul să fie diferit de alte capitale europene: „Nu aș zice că e deosebit, ci că fiecare oraș este pur și simplu diferit. Bucureștiul are farmecul său nu doar pentru străini, dar și pentru localnici, dacă aleg să se lase purtați pe străzile lui fără un scop anume. În acest mod, te poate surprinde plăcut sau nu. Pentru străini orașul acesta este prea puțin cunoscut, ei vin din dorința de a-l descoperi singuri. Este un oraș prietenos cu turiștii, încă destul de acceptabil, cu viață culturală, dar și viață de noapte din plin, cu bere artizanală din belșug și mâncare bună.

credit foto: Bogdan Gheighis

Despre cum privesc turiștii Bucureștiul / bucureștenii și ideile preconcepute cu care vin aici: „Aveau idei preconcepute acum 5-6 ani. Atunci ne întrebau de câinii vagabonzi, de hoți și de cum poți să fii în siguranță pe străzi. Astăzi vin cu lecțiile deja făcute, știu ce își doresc. Vin către noi pentru tururi diferite: tur alternativ bazat pe artă stradală, tururi prin mahalale sau prin cimitirul Bellu. Știu ce își doresc, te întreabă cum ajung în Piața Obor sau unde pot bea bere artizanală, însă mereu sunt deschiși către sugestiile tale, își doresc să afle și să descopere locurile în care tu, ca localnic, mergi cu regularitate. Am spus mereu că promovarea Bucureștiului o fac cei din afară mult mai bine ca noi, cei de aici. Noi, încă ne comparăm cu Parisul, fără să înțelegem că istoria și dezvoltarea acestor orașe nu pot fi comparate, însă turistul străin te ia așa cum te găsește, fără regrete și visuri mărețe.”

Despre ce le place vs. ce nu le place la București: „Ne place liniștea din cartierul armenesc și cimitirul Bellu, picturile murale de la Facultatea de Arhitectură, micii din Obor, berea de la Fabrica de Bere Bună, strada Dumbrava Roșie, priveliștea din Parcul Carol. Ne plac oamenii care au pus mâna să schimbe ceva în orașul ăsta. Nu ne plac traficul, lipsa de interes pentru tot ce ne înconjoară, lipsa pistelor de biciclete și viziunea îngustă despre cum să faci turism în orașul ăsta.”

credit foto: Alexandra Siebenthal

Despre ce-i atrage pe turiști la București și despre lucrurile pentru care vin / revin aici: „Vin din curiozitate și revin pentru că își fac aici prieteni. Se lasă surprinși de oraș și își doresc să îl descopere mai mult. Am avut multe cazuri când turiștii în timpul turului își cumpărau bilet să se întoarcă doar pentru că le spuneai ce mai e de văzut, iar ei mai aveau de petrecut doar câteva ore în oraș. Avem turiști care ne scriu cu regularitate că se întorc fie cu familia sau prieteni și mereu ne vedem cu ei la o bere!”

Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, cei de la ITB ar descrie-o astfel: „Cred că o pot vizualiza ca pe o familie, nu ca pe o persoană, cu bunici care au clădit orașul de-a lungul timpului, părinți care astăzi încearcă să pună în valoare moștenirea bunicilor, dar cu o notă personală contemporană, pregătind totuși orașul pentru copii. Familia asta a trecut prin multe, a avut conflicte, trădări și dezamăgiri. Dar a avut și bucurii și s-au sprijinit cumva unii pe alții.”

Despre planuri de viitor: „Planul nostru pentru anul acesta este să pictăm două murale, este modul nostru de a înfrumuseța orașul. În plus, ne propunem să avem cât mai mulți turiști fericiți!”

Articol realizat de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti