Alexandra Crăciun | Despre Baracca, JRE și alte gânduri de-ale ospitalității

Nu o să vă vorbesc despre experiența culinară de la Baracca pentru că, deși lucrez de peste 10 ani în industrie, nu mă simt în măsură să judec, ci mai degrabă pot să pun la nivelul experienței pe care am avut-o la Hisa Franko.

Însă aș vrea să subliniez altceva, apropo de educația noastră culinară. Pentru mine e foarte important să cunosc oamenii din spatele restaurantelor pe care le frecventez pentru că am convingerea că valorile oamenilor care le conduc, se oglindesc, inevitabil, în afacerile lor. Și cred că e foarte important să fim atenți cu toții la acest aspect.

În concordanță cu asta, cred că nu am fost până nu demult la Baracca până acum pentru că nu s-au aliniat planetele suficient cât să o cunosc pe Maria, managerul restaurantului. Pentru mine e important să înțeleg care e filosofia, motivația, sufletul. Și al restaurantului, și al Mariei. Acum că am avut bucuria să-i cunosc povestea, să empatizez cu adevărat ce înseamnă să lucrezi 10 ani în industria asta și să încerci să duci un restaurant precum Baracca, într-o lume gastronomică complicată (cum e cea din România), nu pot decât să mă declar fericită că avem bucuria de a avea un asemenea loc la Cluj.

Nu cred că mai era nevoie de o extra recomandare din partea mea, am vrut doar să știți că m-am îndrăgostit (și eu) de acest loc. Și, dacă-mi permiteți, cred că noi, ca și consumatori, mai avem mult de muncit înainte să putem să-l apreciem la adevărata lui valoare. Pentru că ceea ce se întâmplă la Cluj, la Baracca, pe zona de ospitalitate, nu cred că se mai întâmplă în multe locuri din România. Ba chiar mi-aș permite să spun că-s mai puține decât degetele la o singură mână.

Și să nu uităm că Baracca este, începând de anul acesta, membru JRE, Jeunes Restaurateurs.

Pentru colegii din industria ospitalității, nu-i necesar să mai spun nimic. Pentru noi, ăștialalți, care le trecem pragul, cred că e important să știm că resursele pe care JRE le pune la dispoziție, au potențialul (dacă sunt accesate) să ridice piața gastronomică din România. Baracca deschide drumul însă de aici, fondarea asociației și apartenența la o asemenea comunitate, poate să conteze major în contextul general.

Aștept cu încântare să văd ce urmează, suntem pe direcția cea bună. Jos pălăria pentru Baracca și pentru tot ce au construit în ultimii 10 ani în România.