Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/04/2019
Arhiva Zile si Nopti

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | APE RIDER: Aplicația prietenă cu bicicletele din București

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | APE RIDER: Aplicația prietenă cu bicicletele din București Share POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | APE RIDER: Aplicația prietenă cu bicicletele din București


Ape Rider este o aplicație românească prin intermediul căreia poți închiria biciclete Pegas cu telefonul. Bicicletele le poți lua de prin tot Bucureștiul – le vezi împrăștiate pe o hartă, mergi la una dintre ele, o deblochezi cu ajutorul aplicației și pedalezi până unde ai nevoie. Lași bicicleta într-una dintre parcările virtuale și altcineva, care are nevoie și se află prin zonă, o poate lua pentru a o parca prin alte părți ale Bucureștiului. Și tot așa. Prețul este de 1,9 lei / jumătate de oră. Pentru cei care-și doresc să se deplaseze alternativ și ieftin, Ape Rider este cu siguranță soluția, una care transformă Bucureștiul într-un oraș mai smart și mai bike-friendly.

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | APE RIDER: Aplicația prietenă cu bicicletele din București

Ideea care stă la baza Ape Rider se mai regăsește și prin alte orașe ale Europei, nu este deci originală, dar i-am întrebat totuși pe ai noștri români cum le-a venit: „Eram plictisiți. Glumim! În ultima perioadă am observat că oamenii vor să pedaleze, dar nu să devină neapărat proprietari de biciclete, pentru că unora le este mai greu cu spațiul de depozitare.”

Despre principalele obiectivele ale aplicației Ape Rider, se poate spune că sunt cel puțin mărețe, pentru că ei și-ar dori ca proiectul lor să devină o alternativă reală la carnetul auto, ceea ce sună minunat pentru un oraș atât de sufocat de mașini precum Bucureștiul: „Obiectivele principale vor fi atinse când vom avea peste tot biciclete. Mai ales că în echipa noastră se regăsesc cel puțin 3 persoane fără carnet de conducere.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | APE RIDER: Aplicația prietenă cu bicicletele din București

Totuși, sunt bucureștenii pregătiți pentru un astfel de serviciu? E o întrebare cât se poate de legitimă, având în vedere reticența românilor de a-și introduce datele de pe card în medii online, dar și de a pedala printr-un oraș pe care autoritățile refuză să-l facă mai prietenos cu deplasatul pe două roți. „Bucureștenii sunt înnebuniți după proiectul nostru. Avem deja o comunitate online, lucru la care, trebuie să spunem, nu ne-am așteptat. Este vorba despre grupul Ape Riders de pe Facebook.”

Se fură bicicletele Ape Rider? Din nou, o întrebare cât se poate de legitimă, având în vedere că hoții de biciclete sunt o specie care se înmulțește rapid în marele oraș. „Ca și furt, au dispărut câteva sute, dar am și recuperat din ele. Am și făcut un album foto cu cele recuperate pe pagina noastră de Facebook, unele au fost chiar vopsite, pentru a li se pierde urma. Am intitulat albumul Muzeul Maimutelor.” Anul trecut a existat un caz cel puțin amuzant, care s-a și viralizat pe Facebook, când cei de la Ape Rider au descoperit că una dintre bicicletele lor era blocată într-o biserică. Aici mai trebuie menționat că toate bicicletele Pegas de la Ape Rider sunt foarte ușor de găsi, pentru că au localizare prin GPS. 

Despre cum ar explica în câteva cuvinte ce e Ape Rider cuiva care încă nu a auzit de acest serviciu, ei preferă să fie cât se poate de simpli și poetici în exprimare: „I-am spune că poate pedala fără să își cumpere o bicletă.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | APE RIDER: Aplicația prietenă cu bicicletele din București

Despre ce ar trebui să facă Bucureștiul ca să încurajeze cât mai mult mersul pe bicicletă, cei de la Ape Rider spun: „Orașul este în dezvoltare. A crescut numărul bicicliștilor în ultimii 10 ani dar, încă nu sunt respectați ca și în alte țări. Poate dacă vom avea mai multe piste și mai mult respect din partea șoferilor, probabil că ne vom maturiza.”

Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, Ape Rider ar descrie-o astfel: „O persoană în vârstă, dar cu spirit tânăr.”

Despre planurile de viitor: „Ape Rider își dorește să ajungă în toată țara. Pentru început mai suntem doriți și în Timișoara, Cluj, Constanța, Oradea, Iași etc.”

Articol realizat de GRUIA DRAGOMIR, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută